Pečená tekvica s kačicou na mede
Suroviny
Kačica
- 1 kačica bez drobov
- soľ Kania
- rasca celá Kania
- 2 jablká
- 1 cibuľa
- 50 g medu Maribel
- 50 ml pomarančovej šťavy
Tekvica
- 200 g malých zemiakov
- 600 g tekvice Hokkaido
- 200 g cibule
- čerstvý rozmarín
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- olivový olej Primadonna
- 60 g sušených brusníc Alesto
Ešte budeme potrebovať
- čerstvý rozmarín
Potrebujeme
zapekacia misa s pokrievkou
POSTUP
Kačica
Kačicu vložíme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme, posypeme rascou, naplníme jablkami, cibuľou a podlejeme vodou.
Tip: „Kačicu môžete nasoliť a nakoreniť deň dopredu.“
Zakryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 120 minút. Po 60 minútach odstránime pokrievku a pečieme dochrumkava. Kačicu v priebehu pečenia polievame výpekom. Med zmiešame s pomarančovou šťavou, potrieme kačicu pokračujeme v pečení na 230 °C cca 15 – 20 minút, kým koža zkaramelizuje.
Tekvica
Do zapekacej misy vložíme zemiaky nakrájané na štvrťky, tekvicu na kocky, cibuľu na mesiačiky, vetvičky rozmarínu, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a podlejeme trochou vody. Pečieme v rúre vhriatej na 180 °C cca 60 minút. Priebežne miešame. Po upečení pridáme sušené brusnice.
Servírovanie
Pečenú zeleninu podávame s naporcovanou kačicou, prelejeme výpekom a ozdobíme vetvičkou rozmarínu.






Roman Paulus