Tvarohová torta s mascarpone a červenými pomarančmi
Suroviny
Korpus
- 6 bielkov
- štipka soli Kania
- 140 g kryštálového cukru Belbake
- 2 vanilínové cukry Belbake
- 6 žĺtkov
- 100 g mletých mandlí Belbake
- 100 g polohrubej múky Belbake
- 1 kypriaci prášok do pečiva Belbake
Sirup
- 80 g pomarančového džemu Maribel
- 30 g medu
- 30 ml šťavy z červených pomarančov Solevita
Krém
- 300 g mascarpone Lovilio
- 250 g tučného roztierateľného tvarohu Pilos
- 80 g práškového cukru Belbake
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 2 vanilínové cukry Belbake
Poleva
- 50 g Zlatého klasu
- 600 ml šťavy z červených pomarančov Solevita
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 4 červené pomaranče
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička, sitko, tortovú formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 24 cm, papier na pečenie, tortovú podložku
POSTUP
Korpus
Bielky šľaháme so štipkou soli a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame kryštálový a vanilínový cukor. Do pevného snehu opatrne stierkou zapracujeme najprv žĺtky a potom ostatné preosiate suroviny tak, aby sme nestratili objem.
Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Povrch zarovnáme a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť vo forme.
Sirup
Suroviny spolu krátko povaríme.
Krém
Suroviny spolu vyšľaháme dotuha.
Vychladnutý korpus vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a pozdĺžne prerežeme na polovice. Na dno formy uložíme tortovú podložku a jednu polovicu korpusu. Formu uzatvoríme a korpus polejeme sirupom. Pridáme vrstvu asi 2/3 krému, prikryjeme druhou polovicou korpusu a úhľadne potrieme tenkou vrstvou zvyšného krému. Odložíme do chladničky.
Poleva
Zlatý klas rozmiešame v asi 100 ml šťavy. Zvyšnú šťavu necháme zovrieť s cukrom. Potom primiešame rozmiešaný Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú polevu. Odstavíme a za občasného miešania, aby sa nevytvorila koža, necháme vychladnúť.
Pomaranče dôkladne umyjeme a nakrájame najprv na tenké plátky a tie potom na polovice. Mesiačiky uložíme tesne vedľa seba v jednej vrstve na tortu. Úhľadne nanesieme vrstvu vlažnej polevy a necháme tuhnúť v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne do druhého dňa.
Servírovanie
Pomocou flambovacej pištole alebo utierky namočenej do horúcej vody zohrejeme boky formy a stuhnutú tortu opatrne vyberieme. Nakrájame ju pomocou noža namočeného do horúcej vody a dozdobíme mesiačikmi pomarančov.