Vianočná torta s medovníkmi
Medovníky
- 500 g hladkej múky Belbake
- 150 g práškového cukru Belbake
- 30 g perníkového korenia
- štipka soli Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 60 g masla Pilos
- 2 vajíčka
- 190 g medu
Na potretie
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
Poleva
- 200 g práškového cukru Belbake
- 50 g kakaa Belbake
- voda podľa potreby
Korpus
- 4 vajíčka
- 150 g práškového cukru Belbake
- 60 ml rastlinného oleja Vita D´or
- 60 ml vody
- 120 g hladkej múky Belbake
- 100 g mletých mandlí Belbake
- 30 g perníkového korenia
- 1 lyžica kakaa Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli Belbake
Krém
- 400 g nátierky z čerstvého syra Goldessa classic
- 400 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 80 g práškového cukru Belbake
- 70 g najemno nastrúhaného zázvoru
- 400 g horkej čokolády J. D. Gross (70 % kakaa)
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka a metlička
- potravinovú fóliu
- valček
- formičky na vykrajovanie
- pierko na potieranie
- metličku na šľahanie
- veľký plech na pečenie
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko s malou okrúhlou špičkou
- sitko
- 2 formy na pečenie (priemer 20 cm)
- strúhadlo
- misku na vodný kúpeľ
Čas chladenia cesta: cez noc
Medovníky
Suché ingrediencie najprv zmiešame, potom k nim pridáme maslo, vajíčka, med a vymiešame kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke do druhého dňa.
Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a povykrajujeme z neho fi gúrky a hviezdičky. Medovníky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie potreté vajíčkom zmiešaným so žĺtkom a soľou pri 180 °C dozlatista.
Poleva
Cukor zmiešame s kakaom, po troškách pridávame vodu a vymiešame hladkú polevu. Naplníme ju do cukrárskeho vrecka s malou okrúhlou špičkou a dozdobíme upečené a vychladnuté medovníky.
Korpus
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Primiešame olej s vodou. Sypké ingrediencie preosejeme a primiešame ručne. Cesto rovnomerne rozdelíme do 2 foriem vystlaných papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Upečené cesto vyberieme z formy, preklopíme, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
Krém
Krémový syr vyšľaháme so smotanou a cukrom do polotuha. Pridáme najemno nastrúhaný zázvor a potom vlažnú rozpustenú čokoládu, ktorú rýchlo zašľaháme. Krém dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky a potom ho nanesieme na korpus. Prikryjeme druhým korpusom a jemne pritlačíme. Krémom potrieme vrch aj boky torty a necháme stuhnúť. Na záver tortu dozdobíme pripravenými medovníkmi.