Višňový páj
Suroviny
Cesto
- 400 g hladkej múky Belbake
- 240 g studeného a na kocky nakrájaného masla Pilos
- ¼ lyžičky soli Kania
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru Belbake
- 3 lyžice studenej vody
Náplň
- 450 g mrazených višní Freshona
- ½ granátového jablka
- 6 sušených datlí Alesto
- 2 lyžice Zlatého klasu
- 50 g trstinového cukru Belbake
Na potretie a posypanie
- 1 vajce
- trstinový cukor Belbake
- práškový cukor Belbake
Potrebujeme
- potravinovú fóliu, valček, okrúhlu formu s vlnitým okrajom a vyberateľným dnom (priemer 22 cm)
POSTUP
Cesto
Múku, maslo, soľ, žĺtky, cukor a vodu spolu zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odstáť v chladničke aspoň 30 minút.
Náplň
Medzitým višne, zrniečka granátového jablka, nakrájané datle, Zlatý klas a trstinový cukor spolu zmiešame na panvici. Zohrievame cca 5 – 7 minút, kým sa všetky suroviny spoja a vznikne jemne želatínová konzistencia.
Polovicu cesta rozvaľkáme na okrúhly plát.
Tip: Cesto sa bude ľahšie vaľkať, ak ho vložíme medzi dve potravinárske fólie.
Z plátu vyrežeme kruh s rovnakým priemerom ako má forma a uložíme na jej dno. Naň navrstvíme višňovú náplň a povrch zarovnáme.
Druhú časť cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásy široké 1 – 2 cm. Z pásov vytvoríme na koláči mriežku, ktorú potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme trstinovým cukrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
Servírovanie
Upečený vychladnutý višňový koláč servírujeme posypaný práškovým cukrom.