Linecké koláčiky s citrónovým krémom
Cesto
- 150 g masla Pilos
- 90 g práškového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 2 žĺtky
- 260 g hladkej múky Belbake
- 1 ‒ 2 lyžice studenej vody (podľa potreby)
- práškový cukor Belbake (na ozdobenie)
Citrónový krém
- 200 g masla Pilos
- 6 vajíčok
- 2 žĺtky
- 280 g kryštálového cukru Belbake
- 190 ml citrónovej šťavy (z cca 8 ks)
- kôra zo 4 citrónov
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka
- papier na pečenie
- misku na vodný kúpeľ
- metličku
- formičku na vykrajovanie v tvare kvetu s priemerom 10 cm
- formu na muffiny
- cukrárske vrecko
- strúhadlo
- sitko
Cesto
Maslo vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Pridáme štipku soli a primiešame žĺtky. Prisypeme múku a podľa potreby môžeme pridať 1 - 2 lyžice vody. Vymiesené cestou zabalíme do papiera na pečenie a necháme v chladničke 1 hodinu odstáť. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kvety. Vykrojené kvety vložíme do formy na muffiny tak, aby sa navzájom nedotýkali. Cesto pritlačíme k okrajom a dnu formy. Kvety pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C približne 20 minút dozlatista.
Citrónový krém
Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzitým metličkou vyšľaháme vajíčka spolu so žĺtkami a cukrom. Do rozpusteného masla pridáme vyšľahané vajíčka, šťavu a kôru z citrónov a varíme do zhustnutia (cca 8 minút).
Krém je hotový, keď sa lepí na varešku. Hotový krém precedíme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Potom krémom naplníme cukrárske vrecko bez špičky.
Servírovanie
Upečené, vychladnuté kvety posypeme práškovým cukrom a naplníme krémom.