XXL šiška
Suroviny
Kvások
- 300 ml mlieka
- 42 g čerstvého droždia
- štipka kryštálového cukru Belbake
Cesto
- 600 g polohrubej múky Belbake
- 60 g masla Pilos
- 5 žĺtkov
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- 30 ml rumu
- Na vyprážanie:
- rastlinný olej Vita D´or
Krém
- 250 g jemného tvarohu Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 20 g vanilínového cukru Belbake
- 1 lyžica práškového cukru Belbake
Ešte budeme potrebovať
- jahodový džem Maribel
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom hák, potravinársku fóliu, valček
POSTUP
V teplom mlieku rozmiešame droždie s cukrom a kvások necháme podkysnúť. V mise zmiešame múku, maslo, žĺtky, cukor, soľ, kvások a rum. Vymiesime jemné cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme približne 60 minút kysnúť.
Na pomúčenej pracovnej ploche cesto rozvaľkáme na dva kruhy. Stredy kruhov utlačíme. Na rozpálenom oleji vypražíme šišky z oboch strán dozlatohneda. Následne preložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 5 minút.
Po upečení šišku potrieme jahodovým džemom a krémom, ktorý pripravíme zmiešaním jemného tvarohu, smotany na šľahanie, vanilínového a práškového cukru.