Zapečené mäsové šišky so zemiakmi a syrom feta
- 800 g mletého mäsa mix
- bio olivový olej Primadonna
- 1 a 1/2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka
- 400 g krájaných lúpaných paradajok Freshona
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 ml zeleninového vývaru
- mletá štipľavá paprika Mikado
- sušené oregano Mikado
- čerstvý tymian alebo šalvia
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice Duc De Coer
- 400 g zemiakov
- 300 g cukety
- 200 g syra feta Eridanous
Potrebujeme
- lis na cesnak
- zapekaciu misu
- alobal
Postup
Paradajková omáčka
1 nadrobno nasekanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku orestujeme v hrnci na troche olivového oleja. Pridáme stonky bazalky, paradajky z konzervy, osolíme a okoreníme. Podlejeme vývarom a varíme na miernom plameni približne 20 minút. Na záver pridáme nasekané lístky bazalky, premiešame a stiahneme z ohňa.
Mäsové šišky
Mleté mäso ochutíme mletou paprikou, oreganom, nasekanou šalviou alebo tymianom. Ďalej pridáme hrubozrnnú horčicu, soľ, korenie, 2 prelisované strúčiky cesnaku a nadrobno nasekanú 1/2 cibule. Dôkladne premiešame a z mäsovej masy vytvarujeme rukou približne 10 cm dlhé šišky.
Zapečené mäsové šišky
Umyté a očistené surové zemiaky nakrájame na približne rovnako široké plátky a vyložíme nimi dno zapekacej misy. Na ne poukladáme vedľa seba mäsové šišky. Medzi mäsové šišky vložíme kolieska cukety. Všetko rovnomerne prelejeme paradajkovou omáčkou. Syr feta nakrájame na kocky a poukladáme na vrch zapekacej misy. Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C. Po 30 minútach odstránime alobal a pečieme pri rovnakej teplote ešte 20 minút dozlatista.
Servírovanie
Zapečené mäsové šišky necháme pred podávaním asi 15 minút odpočívať.