Zapekaná zelenina
- 800 g zemiakov
- 260 g mrkvy
- 540 g cukety
- soľ
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- olivový olej
- 100 g mladého špenátu
- 200 g smotany na šľahanie
- 200 g bieleho jogurtu
- 90 g parmezánu
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- štetec na potieranie
- strúhadlo
Očistené zemiaky, mrkvu a umyté cukety nakrájame na kolieska (zemiaky na tenko, mrkvu o čosi hrubšie a cuketu ešte robustnejšie). Nakrájanú zeleninu zmiešame v hlbšej mise s lyžičkou soli, oregana, čierneho korenia a lyžicou olivového oleja. Olejom vymastíme zapekaciu misu, do ktorej ukladáme plátky zemiakov, mrkvy, cukety a umytých listov špenátu v radoch tesne vedľa seba. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 30 minút (režim horúceho vzduchu). Smotanu vymiešame s jogurtom a lyžičkou soli. Zmesou prelejeme predpečenú zeleninu, povrch posypeme nastrúhaným parmezánom a na 25 minút vložíme naspäť do rúry vyhriatej na 190 °C, avšak už bez režimu horúceho vzduchu. Vhodné je pekáč vložiť do dolnej časti rúry alebo použiť režim pečenia zdola. Po dopečení necháme ešte minimálne 15 minút postáť.
Servírovanie
Podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.