Zázvorové cookies plnené vanilkovou zmrzlinou
Cookies
- 75 g zmäknutého masla Pilos
- 200 g trstinového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 1 vajíčko
- 10 ml octu
- 80 g medu
- 260 g polohrubej múky Belbake
- 5 g sódy bikarbóny
- 5 g mletej škorice Kania
- 50 g ošúpaného čerstvého zázvoru
- 1/2 vaničky vanilkovej zmrzliny Gelatelli
Karamelová poleva
- 2 hrušky
- 2 cm ošúpaného čerstvého zázvoru
- 60 g masla Pilos
- 60 g medu
- 100 g trstinového cukru Belbake
- 160 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- štipka soli Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka
- sitko
- strúhadlo
- potravinovú fóliu
- veľký plech
- papier na pečenie
- stierku
Cookies
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne zašľaháme najprv soľ a vajíčko, potom ocot a med, ďalej preosiatu múku so sódou bikarbónou a škoricou a nakoniec ošúpaný a najemno nastrúhaný zázvor. Cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke. Z odstáteho cesta vyformujeme guľôčky s priemerom cca 3 cm. Guľôčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch (pri pečení sa roztečú). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Upečené a vychladnuté cookies naplníme zmrzlinou.
Tip: Aby cookies zmäkli, necháme ich odstáť v mrazničke ideálne cez noc.
Karamelová poleva
Hrušky ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kúsky. Ošúpaný zázvor nastrúhame najemno. Z ostatných surovín uvaríme v hrnci karamel. Keď karamel spení, pridáme nastrúhaný zázvor a nakrájané hrušky a ešte chvíľu povaríme.
Servírovanie
Cookies podávame priamo z mrazničky s lahodnou karamelovou polevou.