Žĺtkové venčeky s cukrovou polevou
Suroviny
Odpaľované cesto
- 60 ml mlieka Pilos
- 60 ml vody
- 60 g masla Pilos
- 15 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- 90 g hladkej múky Belbake
- 3 vajcia
- 40 g práškového cukru Belbake
Krém
- 30 g Zlatého klasu
- 30 g hladkej múky Belbake
- 3 žĺtky
- 50 ml mlieka Pilos
- 250 ml mlieka Pilos
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 250 g mascarpone Milbona
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Poleva
- 220 g práškového cukru Belbake
- 30 ml tuzemáku
- 20 ml vody
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka a metlička, cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, cukrárske vrecko bez špičky, potravinársku fóliu
POSTUP
V hrnci zmiešame mlieko s vodou. Pridáme nadrobno nakrájané maslo, kryštálový cukor a štipku soli. Necháme prevrieť a miešame, až kým sa maslo rozpustí. Keď zmes zovrie, stiahneme z ohňa, pridáme múku a premiešame. Hrniec vrátime na oheň a za stáleho miešania cesto odpaľujeme približne 2 minúty.
Cesto prenesieme do robota s nadstavcom lopatka. Za stáleho miešania v robote rýchlejšie vychladne a až do vychladnutého cesta postupne zašľahávame vajcia. Prenesieme ho do vrecka s ozdobnou zúbkovanou špičkou. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme práškovým cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút dozlatista.
Tip: Rúru počas pečenia neotvárame, inak by nám mohlo cesto spľasnúť.
Krém
Zlatý klas s múkou vymiešame so žĺtkami a 50 ml mlieka. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca a pridáme cukor. Necháme zovrieť, kým sa cukor rozpustí.
Do žĺtkovej zmesi prilejeme trošku horúceho mlieka, aby sme vyrovnali teploty. Zmesi spojíme a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Preložíme do misky a necháme úplne vychladnúť. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.
Kým puding chladne, mascarpone so smotanou na šľahanie vyšľaháme dopolotuha.
Vychladnutý puding vyšľaháme dohladka, postupne ho zašľahávame do šľahačkovej zmesi. Hotovým krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
Poleva
Práškový cukor zmiešame s tuzemákom a v prípade potreby prilejeme trochu vody. Preložíme do cukrárskeho vrecka bez špičky.
Cesto prerežeme na polovicu, spodnú časť naplníme krémom, prikryjeme vrchnou časťou a ozdobíme polevou.