9
4
Hruškový koláč s mandľami

Hruškový koláč s mandľami

1 h 30 m
12 porcií

Sladké hrušky

  • 600 ml vody
  • 300 g kryštálového cukru Castello
  • 3 hrušky

Cesto

  • 500 g hladkej múky Castello
  • 200 g práškového cukru Castello
  • štipka soli Castello
  • 2 vajíčka
  • 250 g zmäknutého masla

Vanilkový krém

  • 250 ml mlieka Pilos
  • 1 vanilkový struk
  • 4 žĺtky
  • 50 g práškového cukru Castello
  • 1 lyžička zemiakového škrobu Castello

Mandľový krém

  • 125 g zmäknutého masla
  • 125 g práškového cukru Castello
  • 3 vajíčka
  • 125 g mletých mandlí Belbake
  • 1 lyžička zemiakového škrobu Castello

Na ozdobenie

  • mandľové lupienky Belbake
  • práškový cukor Castello

Potrebujeme

  • potravinovú fóliu
  • metličku na miešanie
  • šľahací mixér
  • okrúhlu formu s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom s priemerom 28 cm
  • sitko

Sladké hrušky

Vodu s cukrom privedieme za občasného miešania k varu. Z hrušiek odstránime šupku, rozrežeme ich na polovice, odstránime z nich jadrovníky a vložíme ich do vriaceho sirupu. Hrušky varíme 10 minút, potom ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

Cesto

Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme chvíľu odstáť.

Vanilkový krém

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža opatrne vyškrabeme zrniečka. V hrnci na sporáku necháme zohriať mlieko spolu s vanilkovým strukom a zrniečkami vanilky. Medzitým v miske ručne vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, kým zmes zbledne. Primiešame aj zemiakový škrob. Polovicu horúceho mlieka prilejeme za stáleho miešania do žĺtkovej zmesi. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme puding. Hneď, ako začne puding hustnúť a odlepovať sa od dna a bokov hrnca, prelejeme ho do vychladenej misky a za občasného miešania necháme vychladnúť.

Mandľový krém

Maslo s cukrom vymiešame mixérom do peny. K maslovej zmesi po jednom primiešame vajíčka izbovej teploty. Nakoniec ručne vmiešame mandľovú múku a škrob.

Hruškový koláč

Cesto rozvaľkáme medzi 2 potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme dno aj boky tortovej formy. Do mandľového krému postupne po častiach primiešame vychladnutý vanilkový krém a celú zmes vylejeme na cesto. Uvarené hrušky nakrájame na tenké pásiky. Neoddeľujeme ich, len jemne zatlačíme rukou, aby sa rozprestreli. Opatrne ich poukladáme na krém reznou stranou dolu od stredu smerom k okraju formy. Krém medzi hruškami posypeme plátkami mandlí. Koláč pečieme pri teplote 180 °C približne 35 minút.

Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    23. september 2018, 18:33

    Tento recept je úplne zlý. Veď si len nasypte na ten skleneny pekac to mnozstvo cukru a masla (takmer kilo cukru a 1,5 masla) a ani to nevojde. A k tomu este 9 vajec, nehovorim o dalsich prisadach. Aj ked som zredukovala mnozstvo cukru, kolac pretekal z nadoby, a aj ked som ho piekla raz tak dlhy cas, ako pisete, aj tak to netuhlo, lebo mate v recepte malo skrobu. Vysledok ziadna chut mandli, hrusiek, ale len cisty cukor a maslo. No nic, zbytocne zabity cas a a vyhodene mnozstvo prisad, z ktorych by vysla hoatina na cele krstiny:-(

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    03. apríl 2018, 15:08

    Velmi velmi sladký kolac. Odporucam znížiť porciu cukru aj o polovicu. Dochutenie citrónom alebo pridat nieco svieže ,kyslaste ovocie do plnky. Kolac inak chuti velmi nudne,samí cukor :/

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    01. august 2016, 16:06

    Vyskúšala som ho, a vyšiel mi aspoň výzorovo omnoho krajšie ;p

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    24. marec 2016, 22:52

    juj vôbec sa mi nevydaril, ked som koláč rozkrojila celý vytiekol :((( a to som ho piekla o 10 minut dlhšie....škoda

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      03. apríl 2018, 15:12

      Stalo sa mi to isté. Piekla som ho až o 30 min. dlhšie a potom bola Konzistencia ok

      Odpovedať
  • kuchynalidla.sk
    08. marec 2016, 09:36

    Dobrý deň Zuzka, do oboch plniek stačí pridať 1 lyžičku zemiakového škrobu, tak ako je to vo videu. S pozdravom Tím kuchynalidla.sk

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info