Hruškový koláč s mandľami
Sladké hrušky
- 600 ml vody
- 300 g kryštálového cukru Belbake
- 3 hrušky
Cesto
- 500 g hladkej múky Belbake
- 200 g práškového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 2 vajíčka
- 250 g zmäknutého masla
Vanilkový krém
- 250 ml mlieka Pilos
- 1 vanilkový struk
- 4 žĺtky
- 50 g práškového cukru Belbake
- 1 lyžička zemiakového škrobu Belbake
Mandľový krém
- 125 g zmäknutého masla
- 125 g práškového cukru Belbake
- 3 vajíčka
- 125 g mletých mandlí Belbake
- 1 lyžička zemiakového škrobu Belbake
Na ozdobenie
- mandľové lupienky Belbake
- práškový cukor Belbake
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- metličku na miešanie
- šľahací mixér
- okrúhlu formu s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom s priemerom 28 cm
- sitko
Sladké hrušky
Vodu s cukrom privedieme za občasného miešania k varu. Z hrušiek odstránime šupku, rozrežeme ich na polovice, odstránime z nich jadrovníky a vložíme ich do vriaceho sirupu. Hrušky varíme 10 minút, potom ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
Cesto
Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme chvíľu odstáť.
Vanilkový krém
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža opatrne vyškrabeme zrniečka. V hrnci na sporáku necháme zohriať mlieko spolu s vanilkovým strukom a zrniečkami vanilky. Medzitým v miske ručne vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, kým zmes zbledne. Primiešame aj zemiakový škrob. Polovicu horúceho mlieka prilejeme za stáleho miešania do žĺtkovej zmesi. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme puding. Hneď, ako začne puding hustnúť a odlepovať sa od dna a bokov hrnca, prelejeme ho do vychladenej misky a za občasného miešania necháme vychladnúť.
Mandľový krém
Maslo s cukrom vymiešame mixérom do peny. K maslovej zmesi po jednom primiešame vajíčka izbovej teploty. Nakoniec ručne vmiešame mandľovú múku a škrob.
Hruškový koláč
Cesto rozvaľkáme medzi 2 potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme dno aj boky tortovej formy. Do mandľového krému postupne po častiach primiešame vychladnutý vanilkový krém a celú zmes vylejeme na cesto. Uvarené hrušky nakrájame na tenké pásiky. Neoddeľujeme ich, len jemne zatlačíme rukou, aby sa rozprestreli. Opatrne ich poukladáme na krém reznou stranou dolu od stredu smerom k okraju formy. Krém medzi hruškami posypeme plátkami mandlí. Koláč pečieme pri teplote 180 °C približne 35 minút.
Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.