
- 30. apríl, 2015
- Blog
- Nezaradené
Grilované ovocie
Grilovať nemusíte iba mäso alebo zeleninu, vyskúšajte aj ovocie! Prinášame vám zopár tipov, ktoré druhy ovocia sa hodia na tepelnú úpravu, nestratia chuť a môžete z nich vyrobiť napríklad i špíziky.
Banán
Banán grilujeme v šupke. Môžeme ho pozdĺžne prerezať na polovicu, grilovať vcelku alebo nakrájaný na kolieska. Pečený banán nádherne vonia a získa ešte sladšiu chuť. Podávať ho môžeme s čokoládou, strúhaným kokosom alebo orechmi.
Jablká a hrušky
Jablká a hrušky najskôr zbavíme jadrovníkov a nakrájame na hrubšie plátky alebo ich môžeme rozdeliť na štvrte. K jablkám sa výborne hodí škorica. Hrušky môžeme pred grilovaním marinovať vo víne alebo potrieť medom.
Ananás, broskyne a nektárinky
Rovnako vhodným ovocím je ananás, broskyňa či nektárinka. Broskyne a nektárinky stačí rozrezať na polovice, odstrániť kôstku a na reze potrieť medom. Ananás môžeme grilovať neošúpaný, nakrájaný na plátky, alebo ošúpaný obalený v kokose alebo mletých orechoch. Ananás sa výborne hodí i na prípravu špízov.
Citrusové ovocie
Citrusové ovocie sa viac hodí ako príloha k mäsovým pokrmom. Vyskúšajte napríklad recept na morského vlka s citrusmi alebo mexické špízy s lososom a limetkami – určite vám zachutia!
Lesné ovocie
Drobné ovocie ako: jahody, čučoriedky, maliny, černice alebo višne je najlepšie piecť na hliníkových táckach alebo zabalené v alobale. Ovocie pripravené takýmto spôsobom výborne chutí napríklad v kombinácii so zmrzlinou či kúskom čokoládového koláča. Ak by sa vám ovocie zdalo príliš kyslé, môžete ho osladiť trochou medu alebo trstinovým cukrom, ak naopak príliš sladké, stačí pokvapkať pár kvapkami limetkovej alebo citrónovej šťavy.
Nezabudnite!
Nenechávajte ovocie príliš dlho grile, aby sa nespálilo - ideálne len niekoľko minút.