- 30. apríl, 2015
- Blog
- Nezaradené
Omáčky ku grilovaným jedlám
Grilovaním stráca mäso veľa šťavy, ktorú môžeme doplniť vo forme omáčky alebo dipu.
Aký je rozdiel medzi omáčkou a dipom?
Omáčka má redšiu konzistenciu a hotové jedlo sa ňou polieva. Dip je oveľa hustejší a hutnejší – servírujeme ho napríklad v miskách a hotové jedlo do neho namáčame. Rozdiel je aj v teplote podávania - dipy podávame studené, omáčky môžeme servírovať studené i teplé.
Overené chute
Ku klasickej grilovačke neodmysliteľne patria horčica, kečup a tatárska omáčka. Ku stáliciam patria dipy s jogurtovým základom, ktoré vďaka pridaným bylinkám, zelenine, chrenu, sezamovej paste, pečeným paprikám, ančovičkám, horčici a štipľavej paprike môžete neustále meniť a vylepšovať.
Jogurt, majonéza a smotana
Tvoria základ väčšiny dipov. Ich chuť obohatíme korením a čerstvými bylinkami, prípadne kúskami zeleniny. Ak chceme zahustiť dip pripravený zo smotany alebo jogurtu, môžeme do neho pridať kúsok jemného tvarohu.
Zelenina v hlavnej úlohe
Populárnou prílohou ku grilovaným jedlám sú zeleninové omáčky, napr. ajvar, ljutenica, pinđur alebo zacusca. Sú to omáčky pripravené z varenej, prepasírovanej zeleniny. Ich základ tvorí sladká, či štipľavá paprika alebo paradajky. Výborne zvýraznia chuť grilovaného mäsa a podávať ich môžeme teplé či studené.
Recepty na chutné dipy nájdete na stránke Kuchyne Lidla. Napríklad na svieži uhorkový s balkánskym syrom, slivkovo – cesnakový alebo pomarančovo – cesnakový. Určite sa oplatí vyskúšať ich.