- 24. apríl, 2014
- Blog
- Nezaradené
Skladovanie zeleniny a ovocia
Každý druh ovocia a zeleniny si vyžaduje individuálny prístup, pretože rôzna je nielen teplota a doba skladovania, ale aj ich príprava na dobu „odpočinku“. Napriek tomu existuje niekoľko všeobecných pravidiel, ktoré je potrebné dodržiavať:
• Ak skladujete ovocie a zeleninu v chladničke, vysteľte zásuvku papierovými utierkami, ktoré pohltia nadmernú vlhkosť.
• Neskladujte ovocie a zeleninu spoločne.
• Zamedzte prístupu svetla a zabezpečte im stály prístup vzduchu. Na uskladnenie nepoužívajte mikroténové vrecká a hermeticky uzatvorené nádoby.
• Pokazené druhy okamžite vyhoďte, aby nenakazili zdravé výrobky.
• Citrusové plody pred vložením do chladničky dôkladne umyte a osušte.
• Ovocie s krátkou dobou trvanlivosti, ako napr. maliny či jahody, umyte až tesne pred konzumáciou.
• Zelená zelenina zožltne, ak ju budete skladovať spoločne s výrobkami, ktoré vylučujú etylén, ako napr. paradajky, paprika, jablká a hrušky. Preto je potrebné ich skladovať samostatne.
• Tropické ovocie skladujte pri izbovej teplote. Ak chcete, aby ovocie rýchlejšie dozrelo, neskladujte ho v chladničke.