Hrušková delikatesa
Keď sa povie jeseň a ovocie, mnohým okrem jabĺk zídu na um hrušky. Veru, hrušky sú takisto neodmysliteľnou súčasťou jesene. No vedeli ste, že na svete jestvuje až okolo 3 000 odrôd hrušiek a dozrievajú rôzne počas celého roku? Preto ich delíme na letné, jesenné a zimné. Ako prví zahryzli do hrušky Ázijčania a Ázia sa považuje za domov tohto chutného ovocia. Dodnes je Čína najväčším pestovateľom hrušiek na svete. K nám sa však najčastejšie dovážajú hrušky zo Španielska, z Portugalska, Talianska a južného Francúzska. Podľa toho, kedy a kde dozrievajú, sa odvíja aj chuť. Môžu mať sladkú, kyslastú alebo maslovú príchuť. Obľube sa tešia aj pre výživovú hodnotu a pozitívne účinky na organizmus. Ak hľadáte napríklad nízkokalorické ovocie, hruška k nemu určite patrí, pretože až 80 % jej obsahu tvorí voda a na 100 gramov má len asi 55 kalórií. Navyše má v sebe veľa vlákniny, čo zase prospieva tráveniu. Hrušky nám nechutia len samotné – skvelé sú aj so syrmi, najmä s plesňovými, preto sa hodia do mnohých zeleninových šalátov. Môžete ich ochutnať aj flambované alebo v rôznych sladkých dezertoch. Chýba vám recept? Nič to, Veronika si pre vás jeden výnimočný pripravila. Jej čokoládové hrušky v červenom víne s pekanovými orechmi sú ozajstným potešením pre všetky maškrtné jazýčky. Navyše, vaša jeseň bude s nimi ešte voňavejšia a chutnejšia.