
La dolce vita
Čo by ste povedali na sladkú hodinu taliančiny vo svojej kuchyni? Vďaka Veronike môžete objaviť nielen význam troch čarovných talianskych slovíčok, ale aj vynikajúcu chuť sladkých pochúťok, ktoré pomenúvajú. Savarin je takpovediac príbuzný našej bábovky. Vďačíme zaň parížskym cukrárom, bratom Julienovcom, ktorí sa v roku 1844 inšpirovali receptom na obľúbenú rum babu – „minibábovky“ nasiaknuté sirupom, rumom a plnené krémom. Bratia použili pri pečení cesta prvýkrát inú, kruhovú, formu aj inú alkoholovú zmes, a tak priniesli svetu lahodný savarin. V Taliansku ho majú najradšej v Neapole. Limoncino, ako napovedá aj názov, je sladký citrónový likér pochádzajúci z južného Talianska, ktorý sa vyrába z citrónovej kôry, liehu a cukru a má krásnu jasne žltú farbu. Zvyčajne sa podáva dobre vychladený ako digestív, no nenahraditeľné miesto má aj pri príprave miešaných nápojov, zmrzliny či sladkých dezertov. Okienko cukrárskej taliančiny uzatvára zabaglione – tradičný dezert vyrobený zo žĺtkov, z cukru a zo sladkého vína, ktoré sa spolu šľahajú nad parou a na záver sa dochucujú sladkým bielkovým snehom alebo šľahačkou. Význam slov už poznáte, teraz ešte spoznať ich chuť. Tá bude vďaka Veronikinmu receptu, v ktorom spojila všetky tri dobroty do jednej, naozaj neodolateľná. Tak neváhajte a ochutnajte sladký život – la dolce vita!