Pečieme s gaštanovým pyré
Aká by to bola jeseň bez gaštanov? Hádam žiadna, pretože gaštany k nej jednoducho patria. Pýtate sa, kde sa u nás táto jesenná dobrota vzala? Gaštan jedlý pochádza zo Stredomoria a severnej Afriky, odkiaľ sa postupne dostal do našich končín. Podľa archeologických výskumov dokonca rástol už počas bronzovej doby. Jedlé gaštany na rozdiel od príbuzných orechov majú nízky obsah tuku, vďaka čomu patria medzi maškrty, ktoré si môžete vychutnať do sýtosti bez výčitiek. Obsahujú aj veľa škrobu podobne ako zemiaky a kukurica a sú zdrojom viacerých minerálov a vitamínov. Môžu sa z nich tešiť aj celiatici, pretože neobsahujú lepok. Najchutnejšie sú len tak upečené doma na plechu alebo kúpené v stánku v meste. Gaštany však nemusíte piecť iba samotné, môžete ich skúsiť pridať k bravčovému, kuraciemu či hovädziemu mäsu a skvelé sú aj v omáčkach alebo v plnkách. A to najlepšie na záver! Gaštany a z nich vyrobené gaštanové pyré sa výborne hodia do dezertov, zákuskov, koláčikov a rolád od výmyslu sveta. Ak ste už dávno žiadnu pochúťku z gaštanov nemali, teraz si môžete vďaka Veronike upiecť skvelú gaštanovú tortu s višňami v rume. Navyše, bez obáv ju môžu ochutnať aj celiatici, pretože neobsahuje múku. Tak čo, osladíte si s nami jeseň?