Hovädzí hamburger
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 a 1/2 červenej cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 žĺtok
- 3 lyžičky jemného kečupu Mikado
- 1 lyžička plnotučnej horčice Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 a 1/4 lyžičky mletej sladkej papriky Kania
- 4 lyžice strúhanky Belbake
- olivový olej Primadonna
- 6 lyžíc majonézy Mikado
- šťava z 1 citróna
- 150 g cherry paradajok
- 1 lyžička balsamica Acentino
- čerstvá bazalka
- 6 bielych alebo hamburgerových žemlí
- 250 g mozzarelly Lovilio
Hovädzí hamburger
Na panvici na troche olivového oleja orestujeme 1 červenú cibuľu nasekanú nadrobno. Necháme ju trochu vychladnúť.
V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, 2 nasekané strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, 1 žĺtok s orestovanou cibuľou. Ochutíme kečupom, horčicou, soľou, korením, ¼ lyžičkou mletej papriky.
Ak je mäsová zmes príliš riedka, môžeme pridať strúhanku. Mäsovú zmes rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí, z ktorých rukami vytvarujeme 6 fašírok. Aby sa nám mäso nelepilo na ruky, môžeme si ich potrieť olivovým olejom. Pripravené fašírky odložíme do chladničky a vyberieme ich tesne pred grilovaním.
Mäsové fašírky pokvapkáme olivovým olejom a položíme ich na gril. Grilujeme z oboch strán, aby bolo mäso nielen prepečené, ale aj šťavnaté. Môžeme ich pripraviť aj na dobre rozpálenej grilovacej panvici.
Papriková majonéza
Majonézu zmiešame s 1 lyžičkou mletej sladkej papriky a citrónovou šťavou. Odložíme na chvíľu do chladničky.
Salsa
V miske zmiešame nadrobno nasekanú zeleninu - ½ červenej cibule, 1 strúčik cesnaku a cherry paradajky. Ochutíme soľou a čiernym korením. Prilejeme balsamico a 3 lyžice olivového oleja. Salsu odložíme na 30 minút do chladničky. Pred servírovaním pridáme lístky čerstvej bazalky nasekanej nadrobno. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Servírovanie
Žemle prekrojíme na polovice, každú pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na grile alebo grilovacej panvici dozlatista. Spodnú časť žemle potrieme cesnakom a paprikovou majonézou, položíme plátok mozzarelly, fašírku, opäť plátok mozzarelly a na záver pridáme salsu. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a podávame.