Slivková kuchárka
Našu kuchyňu si bez sliviek hádam ani nevieme predstaviť. Slivkové gule, koláče, lekvár či kompót patria k starej dobrej klasike, na ktorej si radi pochutnávame už od útleho detstva. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na tie sušené, ktoré sú nenahraditeľné vo vianočnej kapustnici. Jednoducho, keby sme mali mať národné ovocie, mala by ním byť slivka. Na slivkách si pochutnávali už starí Gréci pred vyše 2 000 rokmi a v starom Egypte sa zase tešili obľube natoľko, že ich dávali do hrobiek, aby mŕtvi netrpeli hladom. Na naše územie priviezol jej prvé sadenice v 14. storočí český kráľ Karol IV. Dodnes sú stromy sliviek jedným z najobľúbenejších stromov v našich sadoch či záhradách. žStretnete sa s rôznymi druhmi – malými, väčšími, sladkými, kyslejšími aj s takými, ktoré idú ľahšie či ťažšie od kôstky. Jedno je však isté, všetky sú zdrojom cenných látok dôležitých pre organizmus. Čo keby ste si z nich teraz pripravili niečo chutné a sladké pod zub? Využite naplno v kuchyni toto nenahraditeľné sezónne ovocie. Inšpirujte sa našimi receptami a pridajte ich do svojej tradičnej slivkovej kuchárky. Určite neoľutujete.
Makový koláč so slivkami a tvarohom
Cisársky trhanec so slivkovým kompótom
Slivkový koláč