Tajomstvo východu
Ázijská filozofia jin a jang sa preniesla aj do ázijskej kuchyne, ktorá je založená najmä na harmónii. Podľa obyvateľov Ázie je zdravie človeka neoddeliteľné od toho, čo konzumuje, preto v kuchyni nepoužívajú potraviny len pre ich chuť, ale aj kvôli ich účinku na myseľ, telo a dušu. Základom ich jedál je predovšetkým zelenina, ryby, sója, tofu, huby, ryža a rezance. Mäso konzumujú len málo a inak ho aj spracúvajú. Radi používajú čerstvé a prirodzené prísady, z ktorých pripravujú ľahko stráviteľné jedlá, typické pre svoj zdravý životný štýl. Stolovanie považujú za slávnostný obrad. Potrpia si na to, aby jedlo nielen chutilo, ale aj lahodilo oku. Na príprave jedla si dajú záležať – je to hotové umenie. Mäso a ryby sa podávajú väčšinou vykostené, bez šliach a mastných častí, pokrájané na malé kúsky. S krájaním sa pohrajú aj pri príprave zeleniny a ovocia. Dlhé kúsky v tvare rezancov alebo kociek musia byť vždy rovnako dlhé. A to všetko preto, aby sa im ľahšie jedlo paličkami. Jedenie paličkami je pre nich rituál, pri ktorom sa viac sústreďujú na to, čo jedia. Zároveň je pomalšie, preto si jedlo viac vychutnávajú, a aj organizmus lepšie trávi. Na varenie najradšej používajú wok – panvicu s hlbokým dnom, v ktorej sa všetky ingrediencie pri vysokej teplote rovnomerne prepečú. Tak čo? Ste pripravení vyraziť s našimi receptami odhaliť zázračné tajomstvo východu?