Ako grilovať ryby a morské plody?
Ak ste sa rozhodli pripraviť pre priateľov grilovačku, je dobré vopred sa zamyslieť, čo budete grilovať. Pokiaľ vám chýba inšpirácia, chcete vyskúšať niečo nové a vyhnúť sa stereotypu, vyskúšajte ryby a morské plody.
Základným pravidlom je negrilovať ešte zmrazené ryby a morské plody. Ak nemáte možnosť kúpiť čerstvé, a predsa sa vám ich zažiadalo, určite ich nechajte vopred rozmraziť. Ryby marinujte iba krátko, stačí 30 minút.
Na grilovanie sa hodia hlavne celé ryby a podkovičky. Menšie kúsky a filety negrilujte priamo na rošte, pretože sa môžu rozpadnúť. Pripravujte ich radšej v alobale alebo z nich pripravte špízy.
Predtým, ako položíte celú rybu na gril, potrite rošty i rybu olivovým olejom – koža sa určite neprilepí. Ako na to vám ukáže Marcel Ihnačák v krátkom videu. Výbornou pomôckou pri grilovaní sú špeciálne mriežky, do ktorých stačí rybu vložiť a položiť na rozpálený rošt.
Grilovať môžete aj kôrovce a mäkkýše – stačí ich pokvapkať trochou suchého bieleho vína, ochutiť soľou, korením a bylinkami. Zabaľte ich do alobalu alebo použite tácku na grilovanie.
Krevety marinujte a grilujte iba krátko. Najlepšie sa vám s nimi bude manipulovať, keď ich budete grilovať napichnuté na špajdliach. Výborný recept na krevetové špízy nájdete tu.