Čo podávať k vínu?
Premýšľali ste niekedy pri pití vína, čo by sa k nemu hodilo? Určite áno. Sú samozrejme také jedlá a potraviny, ktoré sa hodia k vínam lepšie než iné. Vyskúšajte to sami pri poháriku vína!
Syry
Najsamozrejmejšou chuťovkou, ktorá sa podáva k vínu sú syry. V závislosti od typu vína sa k nemu môžu hodiť rôzne druhy syrov – od delikátnych, krémových, po pikantné, tvrdé syry, plesňové... Zistite viac na: https://kuchynalidla.sk/blog/vino-a-syr-dokonaly-par
Ovocie
Hrozno, jahody, šťavnaté broskyne... mnohé ovocie sa ideálne hodí k ovocným vínovým chutiam. K podávanému ovociu je dobré vyberať ľahké, biele vína – s nimi chutia najlepšie. Ako chuťovka k bielemu, ako aj červenému zároveň, sa hodí aj sušené ovocie – figy, ďatle, marhule.
Olivy
To je tiež celkom tradičné spojenie. Zelené olivy lepšie sa hodia k mladým vínam, čierne k vínam s bohatšou chuťou a vôňou.
Orechy
Orechy skvele hrajú nielen so syrom, ale tiež s mnohými vínami. Takáto chuťovka je zároveň nielen chutná, ale aj zdravá. Najlepšie sú vlašské orechy, ktoré majú intenzívnu vôňu, ale tiež sa hodia lieskové orechy a jemné kešu.
Údeniny
Nie každá údenina je vhodná k vínu, ale určite sa budú hodiť talianske sušené údeniny, surové šunky a sušené klobásy typu kabanos.
A na čom si vy najradšej pochutnávate pri pití vína?