
Banány
Banány. Banánovníky sú rastliny dosahujúce výšku až 15 metrov, z ktorých vyrastajú štvormetrové zelené listy. Rastlina rodí jedlé ovocie. Podlhovasté plody dosahujú dĺžku do 20 cm, sú pokryté žltou hrubou šupkou. Stred ovocia je vyplnený sladkou dužinou. Existuje niekoľko sto odrôd banánovníkov, ale iba 50 je vhodných na konzumáciu.
Kto by si mal dávať pozor?
Banány zriedkakedy vyvolávajú alergie, preto ich môže konzumovať takmer každý. Pozor by si mali ale dávať ľudia, ktorí trpia cukrovkou, pretože banány majú vysoký glykemický index a osoby, ktoré trpia dnou, keďže po konzumácii banánov sa zvyšuje koncentrácia kyseliny v organizme.
Aké majú vlastnosti?
Vzhľadom na vysoký obsah cukrov – fruktózy, glukózy, sacharózy – po konzumácií banána rýchlo naberáme energiu. Jeden banán je účinnejší ako jedna šálka kávy – nabudí nás na približne na 2,5 hodiny, preto je vhodný pre študentov alebo pre osoby, ktoré pracujú psychicky. Športovci po konzumácii banánu získavajú energiu do svalov. Veľkú úlohu zohráva aj obsah sodíka a draslíka – draslík je zodpovedný za prísun kyslíka do mozgu, spoločne so sodíkom reguluje tlak a posilňuje srdce. Fosfor pôsobí upokojujúco na nervy. Po náročnom dni nám banánový koktail zaručí pokojný spánok. Konzumácia banánov sa taktiež odporúča podvýživeným osobám. Banán je ľahko stráviteľný, nezaťažuje žalúdok, ale dodáva do organizmu dôležité mikro a makroelementy. Budúce mamičky by sa nemali zrieknuť tohto ovocia, pretože obsahuje vysoké množstvo kyseliny listovej. Zaujímavá je skutočnosť, že banán je vo všeobecnosti kyslý, prevláda v ňom vitamín C.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 90 kcal
• Bielkoviny – 1-1,3 g
• Cukry – 20-24 g
• Tuky – 0,3 g