Červená repa
Červená repa má jedlý, guľatý koreň, ktorý je hrubý navrchu a smerom nadol sa zužuje. Z koreňa vyrastajú listy – v závislosti od odrody – okrúhle, trojuholníkové, od zelenej farby až k fialovočervenej farbe.
Aké má vlastnosti?
Červená repa je úžasným zdrojom kyseliny listovej, preto je táto zelenina vhodná pre ženy, ktoré si plánujú tehotenstvo alebo pre tehotné ženy. Kyselina listová odstraňuje z krvného obehu homocysteín - látku, ktorá spôsobuje ochorenia kardiovaskulárneho systému. Okrem kyseliny listovej obsahuje predovšetkým minerálne látky, okrem iných aj draslík, magnézium, železo a cín. Už naše staré mamy považovali červenú repu za vynikajúci krvotvorný prostriedok, ktorý predchádzal anémii. Okrem toho obsahuje aj antioxidanty. Červená repa má málo kalórií, preto je vhodnou stravou pre ľudí, ktorí sa potrebujú zbaviť nadbytočných kilogramov a pre tých, ktorí dbajú o svoju líniu. Cvikľová šťava zmierňuje silné zápalové stavy a prechladnutie.
Ako ju konzumovať?
Červená repa má najvyššiu nutričnú hodnotu, ak sa konzumuje v surovom stave. Pri varení alebo pečení jej kôrku ponecháme a ošúpeme ju až pred konzumáciou.
Kto by si mal dávať pozor?
Červená repa má vysoký glykemický index. Preto osoby, ktoré trpia na cukrovku, by si mali dávať pozor a nekonzumovať priveľké množstvá.
Zaujímavosť
Cvikľa zmierňuje nepriaznivé účinky po konzumácii alkoholu.
Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:
• Energetická hodnota – 38 kcal
• Bielkoviny – 1,8 g
• Cukry – 9,5 g
• Tuky– 0,1 g