späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Červená repa

Červená repa má jedlý, guľatý koreň, ktorý je hrubý navrchu a smerom nadol sa zužuje. Z koreňa vyrastajú listy – v závislosti od odrody – okrúhle, trojuholníkové, od zelenej farby až k fialovočervenej farbe.

Aké má vlastnosti?

Červená repa je úžasným zdrojom kyseliny listovej, preto je táto zelenina vhodná pre ženy, ktoré si plánujú tehotenstvo alebo pre tehotné ženy. Kyselina listová odstraňuje z krvného obehu homocysteín - látku, ktorá spôsobuje ochorenia kardiovaskulárneho systému. Okrem kyseliny listovej obsahuje predovšetkým minerálne látky, okrem iných aj draslík, magnézium, železo a cín. Už naše staré mamy považovali červenú repu za vynikajúci krvotvorný prostriedok, ktorý predchádzal anémii. Okrem toho obsahuje aj antioxidanty. Červená repa má málo kalórií, preto je vhodnou stravou pre ľudí, ktorí sa potrebujú zbaviť nadbytočných kilogramov a pre tých, ktorí dbajú o svoju líniu. Cvikľová šťava zmierňuje silné zápalové stavy a prechladnutie.

Ako ju konzumovať?

Červená repa má najvyššiu nutričnú hodnotu, ak sa konzumuje v surovom stave. Pri varení alebo pečení jej kôrku ponecháme a ošúpeme ju až pred konzumáciou.

Kto by si mal dávať pozor?

Červená repa má vysoký glykemický index. Preto osoby, ktoré trpia na cukrovku, by si mali dávať pozor a nekonzumovať priveľké množstvá.

Zaujímavosť

Cvikľa zmierňuje nepriaznivé účinky po konzumácii alkoholu.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota – 38 kcal

• Bielkoviny – 1,8 g

• Cukry – 9,5 g

• Tuky– 0,1 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať