Cibuľa
Cibuľa je rastlina, ktorá pochádza z čeľade cesnakovitých. Je bohatá na vitamín C, A, draslík, fosfor a vápnik. Najčastejšie sa stretávame s nasledujúcimi odrodami cibule:
• Žltá cibuľa – nazývaná aj ako obyčajná cibuľa, má žltú šupku. Žltá cibuľa obsahuje najviac zlúčenín síry, ktoré sú obsiahnuté v éterických olejoch cibule. Vdychovanie týchto olejov priaznivo vplýva na dýchacie cesty – podporuje ich a zabíja mnoho choroboplodných zárodkov. Okrem iného zlúčeniny síry rozbíjajú tukové usadeniny nachádzajúce sa v žilách.
• Červená cibuľa – má červenofialové zafarbenie. Červená cibuľa je bohatá na kvercetín, ktorý účinne pôsobí na alergické reakcie. Kvercetín znižuje zápalové reakcie, ktoré sú vyvolané alergiou.
• Biela cibuľa – nazývaná ako cesnaková cibuľa. Pre žalúdok je jemnejšia ako žltá cibuľa. Je možné ju smažiť, konzumovať v surovom stave, ale dlhé varenie ju zbavuje výživných látok.
• Mladá cibuľka - má lahodnú chuť. Hodí sa do šalátov. Nie je vhodná na dlhšie skladovanie.
• Šalotka - sa vyskytuje sa v dvoch farbách – hnedej a fialovej. Je populárna vo francúzskej a čínskej kuchyni. Šalotka by sa nemala vystavovať príliš dlhému varu.
Aké má vlastnosti?
Cibuli sa pripisuje mnoho blahodarných účinkov. Vitamín A pozitívne vplýva na pokožku. V prírodnej medicíne sa používa ako prostriedok, ktorý upravuje tlak. Alicín pôsobí protizápalovo a ničí choroboplodné zárodky. Hovorí sa, že konzumovanie cibule zabezpečí dlhovekosť. Okrem toho, že cibuľa je ťažko stráviteľná, znižuje hladinu cukru v krvi. Vzhľadom na obsah kyseliny listovej, pozitívne vplýva na vývin nervového systému plodu.
Hovorí sa, že prekrojená cibuľa pohltí všetky baktérie z prostredia, preto radšej vždy použite celú cibuľu. Ak vám ostane nevyužitá polovica, radšej ju vyhoďte.
Nutričné hodnoty v 100 g žltej cibule:
• Energetická hodnota – 40 kcal
• Bielkoviny – 1, 1 g
• Cukry – 4,2-7,6 g
• Tuky – 0,1 g
Nutričná hodnota v 100 g cibule:
• Energetická hodnota –33 kcal
• Bielkoviny – 1,2 g
• Cukry – 6,1 g
• Tuky – 0,4 g