
Grapefruit
Grapefruit je krížencom obrovského pomaranča s čínskym pomarančom. Je väčší od pomarančov, ktoré bežne poznáme a rozhodne sa líši chuťou. Vzhľadom na jeho horkú chuť, grapefruit nechutí každému. Toto ovocie sa vyskytuje v troch odrodách :
• červený grapefruit – horký (aj tak najsladší zo všetkých), kyslý, šťavnatý
• žltý grapefruit – kyslý, šťavnatý
• zelený grapefruit – sladký, stredne šťavnatý
Aké má vlastnosti?
Toto ovocie sa konzumuje v surovom stave. Vyrába sa z neho aj šťava. Dužina grapefruitu je šťavnatá a v princípe sa skladá z 90 % vody, ale aj tak obsahuje množstvo vitamínov: vitamíny skupiny B, vitamíny E a C. V blanách, ktoré sa nachádzajú medzi kúskami dužiny, sa nachádza vzácna vláknina, ktorá podporuje činnosť tráviaceho traktu.
Za horkú chuť grapefruitu je zodpovedný naringín, ktorý zlepšuje prácu čriev. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C by sme mali grapefruity konzumovať pre posilnenie imunitného systému. Toto ovocie taktiež predchádza kôrnateniu tepien. Šťava z grapefruitu znižuje hladinu cholesterolu, znižuje riziko infarktu. Vzhľadom na minimálny obsah uhľohydrátov ho môžu konzumovať aj diabetici. Z toho istého dôvodu je grapefruit obľúbeným ovocím u ľudí, ktorí držia diétu. Citrusy obsahujú aj vysokú dávku vápnika, ktorý podporuje vývin kostí .
Kedy ho nekonzumovať?
Mnoho lekárov upozorňuje, aby sa grapefruity nekonzumovali v spojení s niektorými liekmi, pretože toto ovocie pôsobí nežiaduco v spojení s niektorými látkami.
Nutričné hodnoty v 100 g grapefruitu:
• Energetická hodnota – 42 kcal
• Bielkoviny – 0,8 g
• Cukry – 10 g
• Tuky – 0,1 g