
Jablko
Jablko je jedným z najčastejšie pestovaných ovocí na svete. Má okrúhly tvar, rôzne rozmery a farby. Jablko so strednou veľkosťou váži približne 150 g. Jablká sa medzi sebou líšia chuťou – v závislosti od druhu alebo stupňa zrelosti môžu byť sladké alebo kyslé. Za svoju sladkosť vďačia fruktóze, ktorá v organizme prechádza pomalou premenou, vďaka čomu nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Tvrdosť a konzistencia dužiny sa môže líšiť v závislosti od odrody.
Aké odrody existujú?
Jablone existujú v najrôznejších odrodách, je ich viac ako 10 tisíc. Medzi najpopulárnejšie odrody patria napríklad:
- Antonovka – jej ovocie je strednej veľkosti, nesymetrické, zelenej alebo žlto-zelenej farby. Šťavnaté, intenzívne voňajúce, s kyslastou chuťou. Je vhodné na výrobu muštov alebo štiav.
- Jonagold – ovocie tejto odrody je zvyčajne veľmi veľké a mierne kužeľovité. Šupka má zelenú farbu s tmavočerveným rumencom, naopak dužina je žltá a šťavnatá. Dokonale chutí surové, ale je vhodné aj do dezertov, ovocných šalátov a kyslých jedál.
- Lobo – tieto jablká majú červenú šupku a svetlú dužinu. Vzhľadom na vysokú kyslosť sú najvhodnejšie do sladkých koláčov.
- Papierovka – ovocie má bledožltú farbu, je sypké a kyslé. Najčastejšie sa využíva na pečenie a varenie.
- Reneta – jablká tejto odrody majú intenzívne žltú farbu, chutia trošku korenisto, vďaka čomu sa výborne hodia do kyslejších jedál, napr. k mäsu, ale aj na výrobu džemov a marmelád.
- Rubin – ovocie sa dokonale hodí na konzumáciu v surovom stave. Preto je považované za odrodu v najvyššej kvalite. Je oceňované vzhľadom na svoju sladkú chuť a rovnomernú červenú farbu šupky.
Aké má vlastnosti?
Populárne porekadlo hovorí: „Jedno jablko denne, ušetrí cestu k lekárovi“. Jablká sú dokonalým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém. Jablká taktiež regulujú činnosť tráviaceho traktu.
Ako si vyberať?
V obchode si vyberajte jablká, ktoré sú tvrdé, svieže, bez hnedých škvŕn – takéto ovocie je možné skladovať dlhšie. Jablká skladované pri izbovej teplote dozrievajú rýchlejšie ako tie, ktoré sú skladované v chladničke.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 52 kcal
• Bielkoviny – 0,26 g
• Cukry – 13,81 g
• Tuky – 0,17 g