späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Jablko

Jablko je jedným z najčastejšie pestovaných ovocí na svete. Má okrúhly tvar, rôzne rozmery a farby. Jablko so strednou veľkosťou váži približne 150 g. Jablká sa medzi sebou líšia chuťou – v závislosti od druhu alebo stupňa zrelosti môžu byť sladké alebo kyslé. Za svoju sladkosť vďačia fruktóze, ktorá v organizme prechádza pomalou premenou, vďaka čomu nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Tvrdosť a konzistencia dužiny sa môže líšiť v závislosti od odrody.

Aké odrody existujú?

Jablone existujú v najrôznejších odrodách, je ich viac ako 10 tisíc. Medzi najpopulárnejšie odrody patria napríklad:

- Antonovka – jej ovocie je strednej veľkosti, nesymetrické, zelenej alebo žlto-zelenej farby. Šťavnaté, intenzívne voňajúce, s kyslastou chuťou. Je vhodné na výrobu muštov alebo štiav.

- Jonagold – ovocie tejto odrody je zvyčajne veľmi veľké a mierne kužeľovité. Šupka má zelenú farbu s tmavočerveným rumencom, naopak dužina je žltá a šťavnatá. Dokonale chutí surové, ale je vhodné aj do dezertov, ovocných šalátov a kyslých jedál.

- Lobo – tieto jablká majú červenú šupku a svetlú dužinu. Vzhľadom na vysokú kyslosť sú najvhodnejšie do sladkých koláčov.

- Papierovka – ovocie má bledožltú farbu, je sypké a kyslé. Najčastejšie sa využíva na pečenie a varenie.

- Reneta – jablká tejto odrody majú intenzívne žltú farbu, chutia trošku korenisto, vďaka čomu sa výborne hodia do kyslejších jedál, napr. k mäsu, ale aj na výrobu džemov a marmelád.

- Rubin – ovocie sa dokonale hodí na konzumáciu v surovom stave. Preto je považované za odrodu v najvyššej kvalite. Je oceňované vzhľadom na svoju sladkú chuť a rovnomernú červenú farbu šupky.

Aké má vlastnosti?

Populárne porekadlo hovorí: „Jedno jablko denne, ušetrí cestu k lekárovi“. Jablká sú dokonalým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém. Jablká taktiež regulujú činnosť tráviaceho traktu.

Ako si vyberať?

V obchode si vyberajte jablká, ktoré sú tvrdé, svieže, bez hnedých škvŕn – takéto ovocie je možné skladovať dlhšie. Jablká skladované pri izbovej teplote dozrievajú rýchlejšie ako tie, ktoré sú skladované v chladničke.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 52 kcal

• Bielkoviny – 0,26 g

• Cukry – 13,81 g

• Tuky – 0,17 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info