
Jahody
Jahody. Nie každý vie, že jahoda vznikla v roku 1712 skrížením virgínskej jahody s čílskou jahodou. Jahoda sa udomácnila v našom prostredí až do takej miery, že sa môžeme stretnúť aj s jahodami, ktoré rastú divoko.
Ako vyzerajú?
Jahody rastú na neveľkých kríkoch, ktoré dosahujú výšku 15-40 cm. Biele drobné kvietky po opelení sa menia na červené, lesklé ovocie. Jahody chutia sladko-kyslo, sú šťavnaté a osviežujúce.
Aké majú vlastnosti?
Spomedzi všetkého bobuľovitého ovocia jahody obsahujú najviac vitamínu C. Vitamín C, ktorý je obsiahnutý v jahodách uľahčuje vstrebávanie železa, preto je vhodné kombinovať ich so šalátmi. Drobné zrniečka v jahodách priaznivo vplývajú na prácu tráviaceho traktu. Majú močopudné vlastnosti, preto sa odporúčajú konzumovať osobám s chorobami obličiek. Šťava z jahôd má antibakteriálne účinky.
Kto by ich nemal konzumovať?
Jahody vyvolávajú alergie. Vzhľadom na vysoký obsah salicilátov osoby, ktoré sú alergické na aspirín, s veľkou pravdepodobnosťou taktiež nemôžu konzumovať jahody. Ovocie by nemali konzumovať aj osoby, ktoré trpia na choroby tráviaceho traktu.
Ako ich konzumovať?
Jahody výborne chutia v surovom stave. Môžeme ich konzumovať s jogurtom alebo smotanou. Aby sme zjemnili kyslosť jahôd, môžeme pridať cukor. Ovocie sa dá spracovať na džemy, kompóty a sirupy. Sú výborné v ovocných a zeleninových šalátoch. Pridávajú sa aj do koláčov.
Jahody by sme mali po zakúpení skonzumovať alebo spracovať čo najrýchlejšie, pretože rýchlo plesnivejú.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 29 kcal
• Bielkoviny – 0,6 g
• Cukry – 4,7 g
• Tuky – 0,4 g