späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Jahody

Jahody. Nie každý vie, že jahoda vznikla v roku 1712 skrížením virgínskej jahody s čílskou jahodou. Jahoda sa udomácnila v našom prostredí až do takej miery, že sa môžeme stretnúť aj s jahodami, ktoré rastú divoko.

Ako vyzerajú?

Jahody rastú na neveľkých kríkoch, ktoré dosahujú výšku 15-40 cm. Biele drobné kvietky po opelení sa menia na červené, lesklé ovocie. Jahody chutia sladko-kyslo, sú šťavnaté a osviežujúce.

Aké majú vlastnosti?

Spomedzi všetkého bobuľovitého ovocia jahody obsahujú najviac vitamínu C. Vitamín C, ktorý je obsiahnutý v jahodách uľahčuje vstrebávanie železa, preto je vhodné kombinovať ich so šalátmi. Drobné zrniečka v jahodách priaznivo vplývajú na prácu tráviaceho traktu. Majú močopudné vlastnosti, preto sa odporúčajú konzumovať osobám s chorobami obličiek. Šťava z jahôd má antibakteriálne účinky.

Kto by ich nemal konzumovať?

Jahody vyvolávajú alergie. Vzhľadom na vysoký obsah salicilátov osoby, ktoré sú alergické na aspirín, s veľkou pravdepodobnosťou taktiež nemôžu konzumovať jahody. Ovocie by nemali konzumovať aj osoby, ktoré trpia na choroby tráviaceho traktu.

Ako ich konzumovať?

Jahody výborne chutia v surovom stave. Môžeme ich konzumovať s jogurtom alebo smotanou. Aby sme zjemnili kyslosť jahôd, môžeme pridať cukor. Ovocie sa dá spracovať na džemy, kompóty a sirupy. Sú výborné v ovocných a zeleninových šalátoch. Pridávajú sa aj do koláčov.

Jahody by sme mali po zakúpení skonzumovať alebo spracovať čo najrýchlejšie, pretože rýchlo plesnivejú.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 29 kcal

• Bielkoviny – 0,6 g

• Cukry – 4,7 g

• Tuky – 0,4 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať