
Kaki
Kaki je ovocím stromu ebenovníka rajčiakového. Poznáme ho pod viacerými názvami – hurmi, hurmikaki, tomel, sharon. Ebenovník rajčiakový rastie predovšetkým v Ázii. Kaki sa veľmi často používa v japonskej kuchyni.
Ako vyzerá?
Ovocie kaki má priemer približne 10 cm a tak trochu pripomína paradajky. S nimi má spoločnú vlastnosť – obidve ovocia sú klasifikované ako bobule. Sú pokryté stvrdnutou, lesklou, svetlooranžovou šupkou. Dužina je krehká a šťavnatá. Chuťou ovocie kaki pripomína tak trochu slivku, niektorí cítia príchuť hrušky, paradajky alebo marhule. Ovocie dozrieva v teplom podnebí, ale aj pri nižších teplotách.
Aké má vlastnosti?
Obsahuje vitamín A, C a vápnik. Výborne chutí v kombinácii s iným ovocím, preto môže tvoriť jednu z prísad do ovocných šalátov. Ovocie je možné konzumovať aj samostatne, prípadne ochutením citrónovou alebo pomarančovou šťavou. Niekto odporúča konzumovať kaki ľahko zmrazené alebo v podobe sorbetu. Niekto ovocie šúpe a krája ho na malé kúsky, iní zase dávajú prednosť technike, ktorá je podobná ako pri konzumácii kivi – lyžičkou vyberáme dužinu z ovocia, ktoré je rozdelené na dve polovice.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 70 kcal
• Bielkoviny – 0,6 g
• Cukry – 18,6 g
• Tuky – 0,2 g