späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Kaki

Kaki je ovocím stromu ebenovníka rajčiakového. Poznáme ho pod viacerými názvami – hurmi, hurmikaki, tomel, sharon. Ebenovník rajčiakový rastie predovšetkým v Ázii. Kaki sa veľmi často používa v japonskej kuchyni.

Ako vyzerá?

Ovocie kaki má priemer približne 10 cm a tak trochu pripomína paradajky. S nimi má spoločnú vlastnosť – obidve ovocia sú klasifikované ako bobule. Sú pokryté stvrdnutou, lesklou, svetlooranžovou šupkou. Dužina je krehká a šťavnatá. Chuťou ovocie kaki pripomína tak trochu slivku, niektorí cítia príchuť hrušky, paradajky alebo marhule. Ovocie dozrieva v teplom podnebí, ale aj pri nižších teplotách.

Aké má vlastnosti?

Obsahuje vitamín A, C a vápnik. Výborne chutí v kombinácii s iným ovocím, preto môže tvoriť jednu z prísad do ovocných šalátov. Ovocie je možné konzumovať aj samostatne, prípadne ochutením citrónovou alebo pomarančovou šťavou. Niekto odporúča konzumovať kaki ľahko zmrazené alebo v podobe sorbetu. Niekto ovocie šúpe a krája ho na malé kúsky, iní zase dávajú prednosť technike, ktorá je podobná ako pri konzumácii kivi – lyžičkou vyberáme dužinu z ovocia, ktoré je rozdelené na dve polovice.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 70 kcal

• Bielkoviny – 0,6 g

• Cukry – 18,6 g

• Tuky – 0,2 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať