späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Mrkva

Mrkva je koreňová zelenina, veľmi populárna v kuchyni na celom svete. Najznámejšia je oranžová odroda, ale mrkva môže mať aj bielu, žltú, červenú i purpurovú farbu. Oranžové odrody obsahujú najviac betakaroténu, ktorý zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov. Betakarotén udržuje dobrý zrak a vplýva na správne fungovanie slizníc.

Čím sa odlišujú?

Existuje viac ako 100 odrôd tejto zeleniny. Jednotlivé druhy sa medzi sebou líšia nielen farbou, ale aj rozmerom a tvarom. Parížska mrkva má guľovitý tvar a tvarom tak trochu pripomína oranžovú reďkovku. Purpurová odroda „Purple Haze“ vzhľadom na svoje zafarbenie, ktoré je sýtejšie ako farba cvikle, sa dokonale hodí na prípravu červeného boršča.

Ako ju konzumovať?

Mrkvu je možné konzumovať v surovom stave rovnako aj v spracovanej forme, ale ako jedna z mála druhov zeleniny je výrazne zdravšia varená ako surová. Varenie rozbíja bunkové blany uľahčujúce trávenie, čo umožní absorbovať väčšie množstvo betakaroténu.

Mrkva sa dokonale osvedčila ako prísada do cesta, dezertov, polievok, omáčok a pyré. V Portugalsku je populárnym výrobkom sladká mrkvová marmeláda, ktorá sa používa do dezertov, palaciniek, buchiet a lievancov.

Ako si vyberať?

V obchode je potrebné vyberať mrkvu, ktorá je tvrdá, čerstvá, s rovnomerným intenzívnym zafarbením, bez mechanických poškodení.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota – 27 kcal

• Bielkoviny – 1,0 g

• Cukry – 8,7 g

• Tuky – 0,2 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať