Mrkva
Mrkva je koreňová zelenina, veľmi populárna v kuchyni na celom svete. Najznámejšia je oranžová odroda, ale mrkva môže mať aj bielu, žltú, červenú i purpurovú farbu. Oranžové odrody obsahujú najviac betakaroténu, ktorý zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov. Betakarotén udržuje dobrý zrak a vplýva na správne fungovanie slizníc.
Čím sa odlišujú?
Existuje viac ako 100 odrôd tejto zeleniny. Jednotlivé druhy sa medzi sebou líšia nielen farbou, ale aj rozmerom a tvarom. Parížska mrkva má guľovitý tvar a tvarom tak trochu pripomína oranžovú reďkovku. Purpurová odroda „Purple Haze“ vzhľadom na svoje zafarbenie, ktoré je sýtejšie ako farba cvikle, sa dokonale hodí na prípravu červeného boršča.
Ako ju konzumovať?
Mrkvu je možné konzumovať v surovom stave rovnako aj v spracovanej forme, ale ako jedna z mála druhov zeleniny je výrazne zdravšia varená ako surová. Varenie rozbíja bunkové blany uľahčujúce trávenie, čo umožní absorbovať väčšie množstvo betakaroténu.
Mrkva sa dokonale osvedčila ako prísada do cesta, dezertov, polievok, omáčok a pyré. V Portugalsku je populárnym výrobkom sladká mrkvová marmeláda, ktorá sa používa do dezertov, palaciniek, buchiet a lievancov.
Ako si vyberať?
V obchode je potrebné vyberať mrkvu, ktorá je tvrdá, čerstvá, s rovnomerným intenzívnym zafarbením, bez mechanických poškodení.
Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:
• Energetická hodnota – 27 kcal
• Bielkoviny – 1,0 g
• Cukry – 8,7 g
• Tuky – 0,2 g