späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Paprika

Paprika. Zelenina z čeľade ľuľkovitých pochádza z Južnej Ameriky a v súčasnej dobe sa teší popularite v kuchyniach na celom svete. Poznáme približne 2000 odrôd papriky, ktoré sa líšia tvarom, farbou a rozmermi. Spomedzi rôznych druhov papriky rozlišujeme dve základné odrody: sladká a štipľavá. Sladká paprika je charakteristická lahodnou chuťou, je možné ju konzumovať v surovom stave alebo sa používa teple upravovaná, či už dusená alebo pečená.

Čím sa odlišujú?

V závislosti od toho, v akom stave dozrievania sa zelenina nachádza, môže mať rôznu farbu – od zelenej po sýto červenú, žltú alebo oranžovú. Rozdiely v chuti sú výrazné.

Ako ju konzumovať?

Papriku je možné pripraviť na viacero spôsobov. Táto zelenina je vhodná na dusenie, pečenie, vyprážanie a varenie. Pod vplyvom tepelnej úpravy šťavnatá dužina papriky mäkne a rozpadá sa. Je však známa vysokou odolnosťou proti strate výživných látok počas varenia.

Pri kupovaní papriky je potrebné vyberať tie, ktoré majú hladkú a pevnú kožu. Je potrebné vyvarovať sa nedokonalostiam, ako je napríklad hniloba či škvrny.

Paprika blahodarne vplýva na imunitný systém. Je dokonalým zdrojom vitamínov C, A, a E, ako aj draslíka a vápnika. Konzumácia papriky nás chráni pred chorobami kardiovaskulárneho systému a pomáha znižovať krvný tlak, zatiaľ čo fytoaktívne látky, ktoré obsahuje paprika pôsobia protizápalovo a antibakteriálne.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota –28 kcal

• Bielkoviny – 1,3 g

• Cukry – 6,6 g

• Tuky – 0,5 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať