Paprika
Paprika. Zelenina z čeľade ľuľkovitých pochádza z Južnej Ameriky a v súčasnej dobe sa teší popularite v kuchyniach na celom svete. Poznáme približne 2000 odrôd papriky, ktoré sa líšia tvarom, farbou a rozmermi. Spomedzi rôznych druhov papriky rozlišujeme dve základné odrody: sladká a štipľavá. Sladká paprika je charakteristická lahodnou chuťou, je možné ju konzumovať v surovom stave alebo sa používa teple upravovaná, či už dusená alebo pečená.
Čím sa odlišujú?
V závislosti od toho, v akom stave dozrievania sa zelenina nachádza, môže mať rôznu farbu – od zelenej po sýto červenú, žltú alebo oranžovú. Rozdiely v chuti sú výrazné.
Ako ju konzumovať?
Papriku je možné pripraviť na viacero spôsobov. Táto zelenina je vhodná na dusenie, pečenie, vyprážanie a varenie. Pod vplyvom tepelnej úpravy šťavnatá dužina papriky mäkne a rozpadá sa. Je však známa vysokou odolnosťou proti strate výživných látok počas varenia.
Pri kupovaní papriky je potrebné vyberať tie, ktoré majú hladkú a pevnú kožu. Je potrebné vyvarovať sa nedokonalostiam, ako je napríklad hniloba či škvrny.
Paprika blahodarne vplýva na imunitný systém. Je dokonalým zdrojom vitamínov C, A, a E, ako aj draslíka a vápnika. Konzumácia papriky nás chráni pred chorobami kardiovaskulárneho systému a pomáha znižovať krvný tlak, zatiaľ čo fytoaktívne látky, ktoré obsahuje paprika pôsobia protizápalovo a antibakteriálne.
Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:
• Energetická hodnota –28 kcal
• Bielkoviny – 1,3 g
• Cukry – 6,6 g
• Tuky – 0,5 g