späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Pomaranč

Pomaranč. Pomarančovníky dorastajú do výšky až 9 metrov. Jeden strom môže zarodiť až tisíc kusov ovocia ročne a môže rodiť aj niekoľko desiatok rokov. Pomaranče sú zaradené medzi citrusové ovocie. Rozlišujeme päť druhov ovocia:

• Čínsky pomaranč – je to druh, s ktorým sa najčastejšie stretávame v obchodoch. Pestuje sa v stredomorských krajinách, v Afrike, v štátoch Južnej a Severnej Ameriky.

• Pomaranč bergamot – pestuje sa najmä v Taliansku. Horká odroda pomaranča sa pestuje najmä pre bergamotový olej, ktorý sa využíva pri výrobe čaju Earl Grey.

• Horký pomaranč – toto ovocie sa využíva na ovocné výrobky. Zriedkakedy sa konzumujú horké pomaranče v surovom stave, pretože sú kyslé a majú horkú chuť. Z kôry sa získava pomarančový olej, ktorý sa využíva pri pečení koláčov.

• Pomaranč limetka – všeobecne je známa ako limetka lebo limeta. Chybne sa domnievame, že limetka pochádza z citrónu, pretože práve citrón je tým ovocím, ktoré pochádza z limety. Ovocie je malé, okrúhle, s tenkou zelenou kôrou.

• Obrovský pomaranč – v obchodoch sa nachádza pod názvom pomelo. Priemer ovocia je takmer 20 cm. Má veľmi hrubú kožu, vnútro je vyplnené šťavnatou dužinou. Ovocie konzumujeme najmä v surovom stave.

Ako ho skladovať?

Zrelosť ovocia sa nedá zistiť podľa farby kože. O tom, či je ovocie vhodné na konzumáciu, udáva hladina obsahu cukru a organických kyselín. Pomaranče majú sladko-kyslú osviežujúcu chuť. Pri izbovej teplote ich môžeme skladovať približne týždeň, naopak v chladničke aj dva týždne.

Aké má vlastnosti?

Už tradičná čínska medicína si cenila pomaranče pre ich pozitívne účinky. Pomaranče sa využívali ako liek pri prechladnutí a kašli. Bergamotový olej sa využíval pri liečbe depresívnych stavov.

Pomaranče sú bohaté na vitamín C, vápnik a draslík. Najviac vitamínu C sa nachádza v bielej šupke, ktorá oddeľuje dužinu od kôrky, ktorú taktiež nazývame albedo. Vitamín C podporuje imunitu, podporuje vstrebávanie železa. Kyselina askorbová podporuje tvorbu kolagénu, oneskoruje procesy starnutia. Albedo taktiež obsahuje pektín, ktorý znižuje cholesterol. Vláknina, ktorá sa nachádza medzi blanitými kúskami ovocia, pozitívne vplýva na tráviacu sústavu. Zaujímavá je skutočnosť, že pomaranč obsahuje toľko vápnika ako pohár mlieka. Z toho dôvodu je dokonalou alternatívou pre osoby, ktoré sú alergické na laktózu alebo pre osoby, ktoré neobľubujú mlieko. Jedinou kontraindikáciou konzumácie veľkého množstva pomarančov sú žalúdočné problémy - prekyslenie, alebo peptický vred.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 47 kalc

• Bielkoviny – 0,7-0,9 g

• Cukry –9-11,7 g

• Tuky – 0,1-0,21 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať