späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Rukola

Rukola sa vyskytuje aj pod názvom púpava. Rastie v štátoch okolo stredozemného mora, ale pestuje sa takmer na celom svete. Rukola je kapustovitou rastlinou. Má tmavozelené listy, silnú vôňu a charakteristickú orechovú chuť. Je možné ju pestovať na balkónoch v črepníkoch alebo na slnečnom parapete.

Aké má vlastnosti?

Rukola je bohatá na vitamíny A, C, K a železo. Obsahuje sírové aminokyseliny s baktericídnymi vlastnosťami, ktoré majú silnú chuť. Preto sa rukola často pridáva do jedál s jemnou alebo nevýraznou chuťou. Zelenina veľmi chutí v kombinácii s pizzou, cestovinami, ale je vhodná aj do šalátov. Rukolu je možné variť aj restovať.

Ako ju kupovať?

V obchode by sme si mali dávať pozor na to, či listy rukoly nie sú zvädnuté, sú rovné a vyzerajú sviežo. Rukolu po nákupe musíme dôkladne umyť v studenej vode. Uskladňovať ju musíme v chladničke. Hovorí sa, že rukola je afrodiziakum.

 

Nutričné hodnoty v 100 g rukoly:

• Energetická hodnota – 25 kcal

• Bielkoviny – 2 g

• Cukry – 3,7 g

• Tuky – 0,2 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info