Rukola
Rukola sa vyskytuje aj pod názvom púpava. Rastie v štátoch okolo stredozemného mora, ale pestuje sa takmer na celom svete. Rukola je kapustovitou rastlinou. Má tmavozelené listy, silnú vôňu a charakteristickú orechovú chuť. Je možné ju pestovať na balkónoch v črepníkoch alebo na slnečnom parapete.
Aké má vlastnosti?
Rukola je bohatá na vitamíny A, C, K a železo. Obsahuje sírové aminokyseliny s baktericídnymi vlastnosťami, ktoré majú silnú chuť. Preto sa rukola často pridáva do jedál s jemnou alebo nevýraznou chuťou. Zelenina veľmi chutí v kombinácii s pizzou, cestovinami, ale je vhodná aj do šalátov. Rukolu je možné variť aj restovať.
Ako ju kupovať?
V obchode by sme si mali dávať pozor na to, či listy rukoly nie sú zvädnuté, sú rovné a vyzerajú sviežo. Rukolu po nákupe musíme dôkladne umyť v studenej vode. Uskladňovať ju musíme v chladničke. Hovorí sa, že rukola je afrodiziakum.
Nutričné hodnoty v 100 g rukoly:
• Energetická hodnota – 25 kcal
• Bielkoviny – 2 g
• Cukry – 3,7 g
• Tuky – 0,2 g