
Zázvor
Zázvor je rastlina, ktorá pochádza z Indie a dosahuje výšku približne 1 m. Jej jedlou časťou je koreň, ktorý dosahuje dĺžku až 50 cm. Čerstvý koreň zázvoru je pokrytý zlatistou šupkou a jeho pakorene rastú chaotickým spôsobom – vytvárajú sa pokrútené výrastky, ktoré vyrastajú z hlavného pakoreňa.
Jeho využitie?
Čerstvý a sušený zázvor je použiteľný v kuchyni ako prísada s osviežujúcou, pikantnou chuťou a arómou. Dokonale sa hodí jedlám z morských plodov, k niektorým mäsám, k sladkým jedlám a ovociu. Vzhľadom na to, že dokáže prehriať celý organizmus, používa sa ako prísada do čajov a alkoholických nápojov. Marinovaný zázvor dokonale prečisťuje chuťové poháriky, najmä po pachuti z rýb, preto je v japonskej kuchyni podávaný ako predkrm medzi ďalšími kúskami sushi.
Chuť zázvoru sa nedá zneutralizovať, preto ho treba používať s mierou – veľké množstvo nezvratne prebije chuť jedla.
Aké má vlastnosti?
Zázvor má mnohé liečivé účinky, o ktorých sa zmieňovali už aj čínske lekárske knihy pochádzajúce z 3. storočia p.n.l. Je považovaný za najstaršiu liečivú rastlinu - pôsobí protialergicky, protireumaticky, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak, zmierňuje bolesti hlavy, menštruačné bolesti, reguluje prácu žalúdka, pôsobí proti nevoľnosti, dezinfikuje, osviežuje ústnu dutinu, zmierňuje bolesti hrdla a kašeľ.
Ako ho vyberať a skladovať?
Pri výbere zázvoru je potrebné siahnuť po tvrdých koreňoch s pevnou šupkou, vyhýbať sa zvädnutým, scvrknutým alebo suchým koreňom. Čerstvý zázvor je potrebné skladovať na chladnom mieste. Ak ho zabalíte do papierového obrúska a vložíte do plastovej nádoby do chladničky, predĺžite tým životnosť zázvoru – týmto spôsobom si zachová čerstvosť aj niekoľko týždňov.
Nutričné hodnoty 100 g koreňa:
• Energetická hodnota – 80 kcal
• Bielkoviny – 1,8 g
• Cukry – 17,8 g
• Tuky– 0,7 g