
Bratislavské pliecko s domácou knedľou
Suroviny
Mäso
- 2 cibule
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kg bravčového pliecka
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Baresa
- 1 liter vody
Knedľa
- 100 ml vody
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos
- 20 g čerstvého droždia
- štipka kryštálového cukru Belbake
- 400 g polohrubej múky Belbake
- soľ Kania
- 2 lyžice slnečnicového oleja Vita D'or
Omáčka
- ½ zeleru
- 1 mrkva
- 3 zavárané kyslé uhorky
- 100 g mrazeného hrášku Freshona
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 500 ml plnotučného mlieka Pilos
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
Ešte budeme potrebovať
20 g múky Belbake na pomúčenie dosky
Potrebujeme
hrniec, špagát, odmerku, kuchynskú váhu, kuchynský robot s nadstavcov lopatka, potravinárska fólia, sitko na parenú knedľu, papier na pečenie
POSTUP
Mäso
Do hrnca pridáme bravčovú masť, nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a restujeme. Mäso zviažeme špagátom dokopy, vložíme do hrnca a zatiahneme zo všetkých strán. Osolíme, okoreníme, pridáme paradajkový pretlak a pokračujeme v restovaní. Následne zalejeme vodou a varíme približne 120 minút. Mäso po uvarení vyberieme a necháme vychladnúť.
Knedľa
V odmerka zmiešame vodu, mlieko, droždie a cukor. V kuchynskom robote s nadstavcom lopatka vymiešame múku, soľ, olej, pripravený kvások a vytvoríme polotuhé cesto. Cesto prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť po dobu 60 minút. Následne cesto rozdelíme na dve časti, z ktorých vytvarujeme na pomúčenej doske menšie knedle. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť ďalších 15 minút. Z papiera na pečenie vystrihneme kruh, potrieme olejom a položíme knedľu. Do hrnca s vriacou vodou pridáme sitko, vložíme knedľu s papierom, prikryjeme a necháme pariť približne 15 minút. Zopakujeme aj s druhou knedľou.
Omáčka
Zeler, mrkvu a kyslé uhorky nakrájame na kocky, pridáme mrazený hrášok. Výpek z mäsa zredukujeme, prisypeme hladkú múku a orestujeme. Prilejeme mlieko po častiach a premiešame. Omáčku precedíme, pridáme pripravenú zeleninu a varíme približne 15 minút. Nakoniec prilejeme smotanu na šľahanie a premiešame. Podľa potreby môžeme dochutiť citrónov