Burek s balkánskym syrom
Suroviny
- 450 g hladkej múky Belbake
- 270 ml vody
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- 2 lyžice kyslej smotany Pilos
- 200 g balkánskeho syra Pilos
- 50 g masla Pilos
Potrebujeme
- plech na pečenie, potravinársku fóliu
POSTUP
Z múky, vody, 3 lyžíc oleja a soli vymiesime hladké cesto.
Tip: Cesto môžeme miesiť v robote s nadstavcom hák.
Vytvoríme bochník a aby sa nám ľahšie formoval, polejeme ho zvrchu trochou oleja. Odložíme ho na tanier, prikryjeme fóliou tak, aby sme nemali pod fóliou vzduch a necháme hodinu odstáť v chladničke.
Na stôl rozložíme látkový obrus alebo plachtu a dôkladne posypeme múkou. Do stredu dáme bochník, ktorý rozťahujeme zo stredu do bokov, aby sme vytvorili čo najväčší obdĺžnik. Hrubé okraje odrežeme. Cesto po celej ploche potrieme smotanou, posypeme rozmrveným syrom a zrolujeme do dlhej rolky. Hrúbka rolky by mala byť cca 3 – 4 cm. Následne rolku preložíme na plech, stočíme do slimáka a povrch potrieme trochou oleja. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 20 minút. Potom povrch potrieme maslom, vrátime späť do rúry a dopekáme 10 – 15 minút.