Hovädzia nožina na cesnaku s pučenými zemiakmi
Suroviny
- 1,5 kg hovädzej glejovky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 g hladkej múky Belbake
- 50 g bravčovej masti Pikok
- 300 g cibule
- 10 strúčikov cesnaku
- 3 lyžice horčice Kania
- 3 bobkové listy Kania
- 1 l hovädzieho vývaru
- 50 g masla Pilos
- 30 g zázvoru
- 400 g mrkvy
- 200 ml vody
- 2 väčšie zemiaky
- 50 – 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 40 g lahôdkovej cibuľky
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- pučidlo, strúhadlo
POSTUP
Glejovku nakrájame na väčšie kocky, osolíme, okoreníme, pomúčime a v hrnci s 30 g rozohriatej masti opečieme zo všetkých strán.
Opečené mäso vyberieme do misy a na výpeku so zbytkom masti orestujeme cibuľu dozlatista. K restovanej cibuli pridáme rozpučené strúčiky cesnaku, horčicu a bobkové listy.
Do základu vrátime mäso i so šťavou, zalejeme vývarom a na miernom plameni dusíme do mäkka asi 2 hodiny. Priebežne miešame a v prípade potreby podlievame.
V hrnci s rozohriatom maslom speníme nastrúhaný zázvor. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a 2 – 3 minúty orestujeme. Následne podlejeme trochou vody a necháme dusiť do mäkka asi 20 minút. Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Dusenú mrkvu, varené zemiaky a smotanu najprv popučíme a potom pridáme na kolieska nakrájanú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Glejovku so zemiakmi servírujeme v hlbokom tanieri dozdobenú petržlenovou vňaťou.