
Chrumkavé veterníčky s vaječným likérom
Suroviny
Veterníčky
- 120 ml vody
- 120 ml mlieka Pilos
- 110 g masla Pilos
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- 5 g soli Kania
- 170 g hladkej múky Belbake
- 6 vajec
Chrumkavá vrstva
- 80 g masla Pilos
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g hladkej múky Belbake
Krém
- 300 g bielej čokolády Fin Carré
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 50 ml vaječného likéru s príchuťou vlašského orecha
- 200 g mascarpone Milbona
Ešte budeme potrebovať
- 100 ml vaječného likéru s príchuťou vlašského orecha
- 100 g práškového cukru Belbake
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka a metlička, papier na pečenie, plech, cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou
POSTUP
Veterníčky
Vodu, mlieko, maslo, cukor a soľ necháme zovrieť v hrnci. Keď zmes privedieme k varu, prisypeme múku a za stáleho miešania odpaľujeme približne 2 – 3 minúty. Cesto presunieme do robota s nadstavcom lopatka a za stáleho miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta postupne primiešavame vajcia.
Chrumkavá vrstva
Maslo, kryštálový cukor a hladkú múku vymiešame v robote s nadstavcom lopatka. Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm a položíme medzi dva papiere na pečenie. Vložíme do mrazničky na cca 15 minút a pomocou okrúhlej vykrajovačky vykrojíme kruhy.
Krém
Roztopenú bielu čokoládu zmiešame s horúcou smotanou na šľahanie. Prilejeme vaječný likér a zmes odložíme stuhnúť do chladničky ideálne do druhého dňa. Do stuhnutej zmesi pridáme mascarpone a krém vyšľaháme dotuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou.
Veterníčky nanesieme v kôpkach na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne na ne položíme kolieska chrumkavého cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 – 35 minút dozlatista. Rúru počas pečenia neotvárame. Vychladnuté veterníčky rozpolíme, naplníme ich krémom a vaječným likérom. Na záver posypeme práškovým cukrom a podávame.