Obrátený hruškový koláč
Suroviny
- 230 g hladkej múky Belbake + na posypanie
- 40 g trstinového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- 70 g mletých pekanových orechov Alesto
- 160 g masla Pilos
- kôra z 1 citróna
- 2 žĺtky
- 3 hrušky
- 70 g roztopeného masla Pilos
- 70 g trstinového cukru Belbake
- šťava z 1 citróna
Servírovanie
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 30 g pekanových orechov Alesto
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka, potravinársku fóliu, papier na pečenie, okrúhlu tortovú formu s vyberateľným dnom s priemerom 24,5 cm
POSTUP
V robote vymiešame múku, cukor, štipku soli, mleté pekanové orechy a maslo na mrveničku. Pridáme kôru z umytého a osušeného citróna a žĺtky.
Tip: Z citróna strúhame len tmavú časť, biela je horká.
Cesto zabalíme do fólie a necháme chvíľu odležať v chladničke. Hrušky rozpolíme, vyberieme jadrovník aj stonku a nakrájame ich na tenké plátky. Na dno formy vystlanej papierom na pečenie nalejeme roztopené maslo, ktoré posypeme cukrom. Pridáme plátky hrušiek a na záver prikryjeme rozvaľkaným cestom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút.
Upečený koláč necháme mierne vychladnúť, následne ho preklopíme a stiahneme papier na pečenie.
Servírovanie
Obrátený hruškový koláč ozdobíme vyšľahanou smotanou na šľahanie a pekanovými orechmi.