Cibuľovo-syrový závin z lístkového cesta
Suroviny
- 3 – 4 cibule rôznych farieb (300 g)
- 15 g masla Pilos
- olivový olej Primadonna
- 100 g tvrdého syra Pilos (eidam, gouda)
- 150 g syra feta Pilos
- 100 g jogurtu gréckeho typu Pilos
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 450 g lístkového cesta (na vyvaľkanie alebo plát s hrúbkou 0,5 cm)
- 1 vajce
Potrebujeme
strúhadlo, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
Nahrubo nakrájané plátky cibule opekáme 10 minút v panvici s maslom a lyžicou oleja. Potom necháme vychladnúť.
Do misky nastrúhame tvrdý syr a približne dve lyžice odložíme na posýpku. Potom do misky nastrúhame aj syr feta, pridáme jogurt, štipku korenia a všetko spolu vymiešame.
Lístkové cesto vyvaľkáme cez papier na hrúbku 0,5 cm do tvaru obdĺžnika. Prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Dolnú horizontálnu polovicu (okrem okrajov) potrieme syrovou zmesou. Na zmes rozmiestnime opečenú a vychladnutú cibuľu (dve lyžice odložíme na ozdobu) a všetko prikryjeme vrchnou polovicou cesta. Spoje dôkladne uzavrieme a ozdobne pritlačíme vidličkou. Povrch závinu potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme odloženým syrom a zvyškom opečenej cibule. Pečieme 35 – 40 minút pri teplote 200 °C v dolnej polovici rúry. Záverečných 5 – 10 minút je vhodné použiť režim pečenia zdola. Po upečení necháme aspoň 15 minút vychladnúť.
Tip: Syrovú plnku môžeme okrem cibule vylepšiť aj čerstvými bylinkami, cesnakom alebo čili papričkou. Namiesto závinu môžeme cesto pokrájať na menšie kusy a upiecť malé koláče alebo cibuľové šatôčky. Ak zmiešame cibule rôznych farieb či odrôd, koláč bude mať bohatšiu chuť aj kreatívnejší vzhľad.