Cícerová polievka
- 500 g suchého cíceru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 330 g mrkvy
- 250 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy
- 5 guľôčok celého čierneho korenia
- 150 ml olivového oleja
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
POTREBUJEME
- väčší kastról
Cícer namočíme deň vopred do vody s lyžičkou sódy, na druhý deň ho scedíme a prepláchneme pod tečúcou vodou. Do väčšieho hrnca vložíme cícer, na kolieska nakrájanú mrkvu a cibuľu, posekané strúčiky cesnaku, bobkové listy, čierne korenie, olivový olej a zalejeme 2 litrami vody. Prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme aspoň 2 hodiny. Potom ochutíme soľou a pred podávaním ešte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Ak obľubujete hustejšie krémové polievky, po dovarení časť zeleniny a cíceru rozšľaháme tyčovým mixérom.
Servírovanie
Polievka má sýtu a výdatnú chuť, ktorá vynikne najmä ak jej doprajeme aspoň deň odpočinku v chlade. Podávať môžeme so suchármi alebo hriankami.