Citrónová torta s makom
Korpus
- 4 vajíčka
- 220 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g roztopeného masla Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 180 g hladkej múky Belbake
- 40 g mletého maku Belbake
- 5 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 3 citróny
Citrónový sirup
- 80 g práškového cukru Belbake
- 100 ml citrónovej šťavy
Citrónový krém
- 300 g nátierky z čerstvého syra Goldessa Classic
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 80 g práškového cukru Belbake
- 1 citrón
Na ozdobenie
- 40 g mletého maku Belbake
- kôra z 1 citróna
POSTUP
POTREBUJEME
- metličku
- strúhadlo na kôru
- papier na pečenie
- okrúhlu formu na pečenie s vyberateľným dnom (priemer 24 cm)
- robot s nadstavcom metlička
- cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
Vajíčka s cukrom ručne vyšľaháme. Primiešame roztopené maslo a smotanu na šľahanie. Potom zapracujeme aj preosiate sypké ingrediencie. Ochutíme nastrúhanou kôrou z umytých citrónov (strúhame len žltú časť kôry, biela je horká). Zvyšnú kôru z citrónov odkrojíme a ostrým nožom vykrojíme segmenty - mesiačiky citrónov bez šupky a vmiešame do cesta. Pripravené cesto rovnomerne nalejeme do formy na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 – 55 minút. Upečený korpus necháme vo forme a ešte teplý polejeme citrónovým sirupom, ktorý sme pripravili zmiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy.
Tip: Korpus polievame ešte teplý, aby sa sirup lepšie vsiakol.
Citrónový krém
V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme spolu nátierku z čerstvého syra, smotanu na šľahanie a práškový cukor do polotuha. Ochutíme kôrou a šťavou z citróna a šľaháme do tuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a dáme stuhnúť do chladničky. Vychladnutý korpus uvoľníme z formy a prenesieme na servírovací podnos. Tortu ozdobíme krémom, posypeme makom a kôrou z citróna.