Čokoládové hrušky v červenom víne
Hrušky
- 4 hrušky
- 500 ml červeného dezertného vína
- 300 g trstinového cukru Belbake
- 300 ml vody
- 4 paličky škorice
- 1 cm kúsok zázvoru
- 8 klinčekov
Náplň
- 90 g kryštálového cukru Belbake
- 110 g pekanových orechov Alesto
- 70 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
Poleva
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 250 g horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
- 70 g pekanových orechov Alesto
POSTUP
POTREBUJEME
- škrabku
- strúhadlo
- sitko
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- sekací mixér
- cukrárske vrecko
Čas chladenia: 1 hodina
Hrušky
Hrušky vcelku ošúpeme, necháme im stopky a zospodu vyrežeme jadrovník. Asi 20 minút ich varíme v zmesi vína, cukru a vody, ktorú ochutíme škoricou, strúhaným zázvorom a klinčekmi. Odstavíme a necháme marinovať aspoň 1 hodinu. Hrušky vyberieme, marinádu precedíme a na miernom ohni zredukujeme na hustú omáčku.
Tip: Hrušky varíme a marinujeme, preto je lepšie vybrať tvrdšie plody, aby sa nerozpadli.
Náplň
Cukor necháme skaramelizovať a zamiešame do neho pekanové orechy. Zmes preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nalámeme a rozmixujeme v sekacom mixéri najemno. Smotanu na šľahanie ohrejeme spolu s 1 lyžicou vínovej redukcie a zalejeme ňou čokoládu nalámanú na kúsky. Necháme 1 minútu postáť a rozmiešame na hladkú a lesklú ganache. Primiešame najemno rozmixované pekanové orechy v karameli. Zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka a naplníme hrušky. Necháme ich v chladničke dôkladne stuhnúť.
Poleva
Horúcou smotanou na šľahanie zalejeme čokoládu nasekanú na drobné kúsky. Necháme 1 minútu postáť a rozmiešame na hladkú lesklú ganache. Primiešame nasekané pekanové orechy. Vyhladnuté hrušky namočíme do čokoládovej polevy a necháme zatuhnúť.
Servírovanie
Hrušky plnené čokoládovým krémom podávame s vínovou redukciou.