Čokoládový mousse s karamelizovanými mandľami
Karamelizované mandle
- 125 g kryštálového cukru Belbake
- 40 ml vody
- 165 g mandlí Belbake
Mousse
- 360 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g celých kávových zŕn Bellarom
- 1 lyžička mletej kávy Bellarom
- 240 g čokolády na varenie a pečenie Belbake (40 % kakaa)
- 60 g masla Pilos
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžica vody
- 4 vajíčka
Postup
POTREBUJEME
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- ohňovzdornú misku
- šľahací mixér
- sitko
- cukrárske vrecko
Čas chladenia: 3 hodiny
Karamelizované mandle
Cukor s vodou dáme do hlbšej panvice zovrieť. Keď začne po okrajoch zlatnúť, vsypeme nahrubo nasekané mandle a miešame, kým zmes skryštalizuje. Keď získa zlatohnedú farbu, stiahneme z ohňa. Vysypeme na papier na pečenie, mandle od seba oddelíme a necháme úplne vychladnúť.
Čokoládový mousse
Smotanu na šľahanie dáme zovrieť so zrnkovou kávou a mletou kávou. Necháme lúhovať aspoň 30 minút. Potom precedíme a necháme v chladničke odstáť do druhého dňa. Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Cukor s vodou uvaríme na sirup.
Bielky dáme šľahať do mixéra, keď sa vytvorí pena, vlejeme horúci sirup. Šľaháme do vychladnutia. Do vlažnej čokoládovej zmesi primiešame žĺtky, sneh z bielkov a vyšľahanú odstátu smotanu s kávou. Zmes naplníme do cukrárskeho vrecka a naplníme ňou poháriky. Necháme v chladničke.
Pred podávaním dozdobíme karamelizovanými mandľami.