Panna cotta so slivkami a makovými sušienkami
Panna cotta
- 400 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 2 vetvičky rozmarínu
- 4 plátky želatíny
- 10 ml slnečnicového oleja Vita D´or
Makové sušienky
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 2 vajcia
- 30 g mletého maku Belbake
- 5 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 75 g bezgluténovej zmesi na pečenie Belbake
Pečené slivky
- 300 ml portského červeného vína
- 50 g trstinového cukru Belbake
- 1 lyžica ríbezľového džemu
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 12 sliviek alebo ringlôt
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- silikónovú formu na pologule (priemer cca 8 cm)
- papier na pečenie
- veľký plech
- zapekaciu misku
Panna cotta
Panna cottu pripravíme deň vopred. V kastróle mierne zohrejeme smotanu spolu s mliekom, cukrom a vetvičkami rozmarínu. Keď sa cukor roztopí, zmes stiahneme z ohňa a rozmarín necháme lúhovať asi 15 minút. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale. V zohriatej, ale nie vriacej smotane rozmiešame napučanú vyžmýkanú želatínu. Zmes príliš nešľaháme, aby sa nezačala tvoriť pena.
Tip: Smotana nesmie byť príliš horúca, aby želatína nestratila svoju želírovaciu schopnosť.
Zmes precedíme. Formu na panna cottu vymažeme olejom, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke ideálne cez noc.
Makové sušienky
Všetky suroviny spolu vymiešame dohladka. Plech vystelieme papierom na pečenie a lyžicou naň nanášame cesto do tvaru tenkých okrúhlych sušienok.
Tip: Medzi sušienkami nechávame dostatočné rozostupy. Pri pečení sa roztečú.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 5 minút.
Pečené slivky
V kastróle zmiešame víno, cukor, džem a škoricu a varom redukujeme na polovičný objem.
Tip: Môžeme pridať aj 6 klinčekov.
Medzitým umyté a osušené slivky prepolíme, zbavíme kôstok a poukladáme do zapekacej misky (rezom hore). Prelejeme ich vínovou redukciou a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 20 minút.
Servírovanie
Panna cottu servírujeme so slivkami preliatu vínnou redukciou a dozdobenú sušienkou.