Cordon bleu so zemiakovou kašou
Rezne
- 400 g bravčových rezňov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 g šunky Pikok
- 100 g plátkov syra gouda Bluedino
- asi 100 g hladkej múky Belbake na obaľovanie
- 2 vajcia
- asi 100 g strúhanky Belbake
- rastlinný olej Promienna alebo prepustené maslo
- brusnicový kompót Freshona
- 1 citrón
Zemiaky
- 400 g zemiakov
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 lyžice vody
- čerstvá petržlenová vňať
Zemiaková kaša
- 200 g zemiakov
- 50 ml mlieka Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 2 lyžice masla Pilos
Kokteilová omáčka
- 2 lyžice majonézy Mikado
- 3 lyžice kečupu Mikado
- 1 lyžice chrenu Mikado
- šťava z ½ citróna
Postup
POTREBUJEME
- tĺčik na mäso
- potravinovú fóliu
- alobal
Rezne
Bravčové rezne naklepeme cez fóliu na tenké plátky. Osolíme a okoreníme ich. Na každý plátok mäsa položíme šunku a syr, zvinieme a zabalíme do potravinovej fólie, potom do alobalu a necháme zamraziť. Po zamrazení rolády vyberieme a necháme v chladničke asi 45 minút povoliť. Nakrájame ich na tenké plátky (asi 1 cm), ktoré obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke.
Tip: Vo vajíčku a strúhanke obalíme 2-krát, čím sa vytvorí hrubšia vrstva, ktorá zabráni vytekaniu syra pri vyprážaní.
Vyprážame na rozpálenej panvici s olejom dozlatista.
Zemiaky
Neošúpané zemiaky varíme vo vriacej osolenej vode domäkka (asi 20 minút). Potom ich ošúpeme a nakrájame na kocky. Do panvice nalejeme trochu vody a pridáme maslo, ktoré necháme rozohriať. Pridáme zemiaky a počkáme, kým sa vytvorí emulzia. Prisypeme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
Zemiaková kaša
Očistené a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme v osolenej vode domäkka. Potom scedíme a prepasírujeme. Do menšieho hrnca pridáme mlieko, smotanu, prepasírované zemiaky a maslo. Osolíme a vymiešame na hladkú kašu.
Kokteilová omáčka
Majonézu, kečup, chren a citrónovú šťavu pridáme do misky. Ochutíme soľou a korením a dôkladne premiešame.
Servírovanie
Jedlo môžeme podávať ako jednohubky alebo hlavný chod. Jednohubky servírujeme so zemiakovou kašou, kokteilovou omáčkou alebo brusnicovým kompótom. Každý kúsok ozdobíme petržlenovou vňaťou. Hlavný chod podávame s petržlenovými zemiakmi a mesiačikom citróna. Ako príloha sa hodí aj ľahký zemiakový alebo listový šalát.