Cviklová torta s mascarpone a čokoládou
Suroviny
Korpus
- 180 g horkej čokolády Fin Carré (74 %)
- 110 g masla Pilos
- 250 g cvikly
- 150 g jablkovej výživy Freshona
- 4 vajcia
- 140 g trstinového cukru Belbake
- 140 g polohrubej múky Belbake
- 30 g kakaa Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Krém
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (50 %)
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 g nátierky z čerstvého syra Milbona
- 250 g mascarpone Milbona
Ozdoba
- 200 g čučoriedkového džemu Maribel
- 30 g mrazom sušených jahôd
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom metlička, okrúhlu formu s priemerom 27 cm s vyberateľným dnom, papier na pečenie
POSTUP
Korpus
Horkú čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Uvarenú rozmixovanú cviklu zmiešame s jablkovým pyré. Vajcia s cukrom vyšľaháme do nadýchanej svetlej peny.
Roztopenú čokoládu s maslom pridáme k cvikli a následne prelejeme do vaječno-cukrovej zmesi. Prisypeme sypké suroviny (múku, kakao, prášok do pečiva a sódu bikarbónu). Zľahka zapracujeme do cesta a prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C 30 – 40 minút.
Krém
Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Smotanu na šľahanie, nátierku z čerstvého syra a mascarpone vyšľaháme. Vlažnú čokoládu prilejeme do krému a rýchlo zašľaháme. Na upečený a vychladnutý korpus rozotrieme čučoriedkový džem a následne krém. Necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
Tortu na záver ozdobíme rozdrvenými mrazom sušenými jahodami.