Domáce chipsy
Suroviny
- 2 zemiaky
- 3 lyžice olivového oleja Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- sušené oregano Kania
- mletá paprika Kania
- 2 tortilla placky Snack Day
Potrebujeme
- škrabku, kuchynskú papierovú utierku, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
Zemiakové chipsy
Očistené zemiaky umyjeme, osušíme a pomocou škrabky nakrájame na tenké plátky.
Tip: Chipsy vyžadujú tenké a rovnomerné plátky zemiakov. Ich hrúbka rozhoduje o čase pečenia a aj o chrumkavosti. Nemali by byť hrubšie ako 2 mm.
Plátky zemiakov poukladáme medzi utierky, pritlačíme a necháme aspoň 10 minút postáť, aby sme z nich odsali čo najviac vody.
Dôkladne osušené plátky jemne z oboch strán potrieme olejom, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 185 °C s režimom horúceho vzduchu.
Tip: Dĺžka pečenia závisí od samotných zemiakov, ich šťavnatosti, plechu aj rúry. Uvedená dávka pokryje dva plechy.
Pečieme približne 10 – 15 minút do zlatista, pričom v záverečnej fáze pečenia ich pravidelne kontrolujeme. Ak sú plátky hrubšie, tak ich v polovici času obrátime. Po upečení ich posypeme soľou a poprášime sušeným oreganom.
Tip: Domáce zemiakové chipsy chutia najlepšie čerstvé, skladovaním prídu o svoju chrumkavosť. Môžeme ich použiť ako prílohu, skombinovať ešte za horúca aj s tymianom, rozmarínom či ďalšími sušenými bylinkami.
Tortilla chipsy
Tortilly potrieme olejom, poprášime paprikou a prekrojíme na polovice, ktoré potom položíme na seba a opäť prekrojíme. Postup opakujeme, až kým získame požadovanú veľkosť alebo počet.
Tip: Pokiaľ chcete chipsy použiť na namáčanie do dipov, vhodnejšie sú väčšie trojuholníky.
Tortilla plátky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 160° C. Po 8 až 10 minútach ich otočíme a pečieme ešte 2 – 3 minúty.
Tip: Počas pečenie dávame pozor. Tortillové chipsy sa v závere veľmi rýchlo prepečú.
Dochutíme soľou a ihneď servírujeme alebo skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Tip: Chrumkavé tortilla chipsy výborne chutia samostatne a takisto ich oceníme v kombinácii s akýmkoľvek dipom alebo omáčkou. Chrumkavé zostanú, aj keď ich pripravíme deň vopred.