2
28
Domáce chipsy

Domáce chipsy

25 min
2 porcie

Suroviny

  • 2 zemiaky
  • 3 lyžice olivového oleja Primadonna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • sušené oregano Kania
  • mletá paprika Kania
  • 2 tortilla placky Snack Day

Potrebujeme

  • škrabku, kuchynskú papierovú utierku, veľký plech, papier na pečenie

POSTUP

Zemiakové chipsy

Očistené zemiaky umyjeme, osušíme a pomocou škrabky nakrájame na tenké plátky.

Tip: Chipsy vyžadujú tenké a rovnomerné plátky zemiakov. Ich hrúbka rozhoduje o čase pečenia a aj o chrumkavosti. Nemali by byť hrubšie ako 2 mm.

Plátky zemiakov poukladáme medzi utierky, pritlačíme a necháme aspoň 10 minút postáť, aby sme z nich odsali čo najviac vody.

Dôkladne osušené plátky jemne z oboch strán potrieme olejom, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 185 °C s režimom horúceho vzduchu.

Tip: Dĺžka pečenia závisí od samotných zemiakov, ich šťavnatosti, plechu aj rúry. Uvedená dávka pokryje dva plechy.

Pečieme približne 10 – 15 minút do zlatista, pričom v záverečnej fáze pečenia ich pravidelne kontrolujeme. Ak sú plátky hrubšie, tak ich v polovici času obrátime. Po upečení ich posypeme soľou a poprášime sušeným oreganom.

Tip: Domáce zemiakové chipsy chutia najlepšie čerstvé, skladovaním prídu o svoju chrumkavosť. Môžeme ich použiť ako prílohu, skombinovať ešte za horúca aj s tymianom, rozmarínom či ďalšími sušenými bylinkami.

Tortilla chipsy

Tortilly potrieme olejom, poprášime paprikou a prekrojíme na polovice, ktoré potom položíme na seba a opäť prekrojíme. Postup opakujeme, až kým získame požadovanú veľkosť alebo počet.

Tip: Pokiaľ chcete chipsy použiť na namáčanie do dipov, vhodnejšie sú väčšie trojuholníky.

Tortilla plátky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 160° C. Po 8 až 10 minútach ich otočíme a pečieme ešte 2 – 3 minúty.

Tip: Počas pečenie dávame pozor. Tortillové chipsy sa v závere veľmi rýchlo prepečú. 

Dochutíme soľou a ihneď servírujeme alebo skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Tip: Chrumkavé tortilla chipsy výborne chutia samostatne a takisto ich oceníme v kombinácii s akýmkoľvek dipom alebo omáčkou. Chrumkavé zostanú, aj keď ich pripravíme deň vopred.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať