Dusené bravčové na paprike s ružičkovým kelom
- 200 g zeleru
- 2 veľké mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 4 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 kg bravčového pleca bez kosti v celku
- 2 lyžice Žitavskej sladkej mletej papriky
- horúci vývar alebo voda
- 150 ml bieleho suchého vína
- 1 kg ružičkového kelu
- 2 šalotky
- 2 hrste hlivy ustricovej
- 2 lyžice masla Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
Očistenú koreňovú zeleninu (zeler, mrkvy, cibuľu) nakrájame na malé kocky a restujeme vo veľkom kastróle na rozohriatom oleji. Postupne pridávame bobkové listy, soľ, korenie a nadrobno nasekané 4 strúčiky cesnaku. Keď zelenina zmäkne, do kastróla vložíme mäso nakrájané na väčšie kocky, osolíme a restujeme, kým sa mäso zatiahne. Potom prisypeme papriku a minútu opečieme. Zalejeme vriacim vývarom alebo vodou a bielym vínom. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme približne hodinu domäkka. Približne v polovici času varenia začneme s prípravou prílohy. Ružičkový kel očistíme, väčšie kusy prekrojíme na polovice a krátko oblanšírujeme – 3 až 4 minúty povaríme vo vriacej osolenej vode. Potom ho precedíme a necháme odkvapkať. Na rozohriatej panvici restujeme nadrobno nasekané šalotky a 4 strúčiky cesnaku. Postupne pridávame na menšie kúsky nakrájanú hlivu, soľ, korenie a uvarený kel. Keď kel získa zlatistú farbu, vmiešame maslo.
Servírovanie
Dusené bravčové podávame s ružičkovým kelom a hlivou posypané petržlenovou vňaťou.