Dusené bravčové stehno s balsamicom a restovanou brokolicou
- 500 g bravčového stehna
- 14 strúčikov cesnaku
- 8 bobkových listov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice bravčovej masti
- 2 lyžičky trstinového cukru
- 150 ml balsamica Acentino
- 500 ml vývaru (kuracieho alebo hovädzieho)
- 1 lyžica masla
- 2 brokolice
- olivový olej Primadonna
POTREBUJEME
- sitko
Dusené bravčové stehno
Bravčové stehno opláchneme a očistíme. Mäso rozrežeme na 4 väčšie kusy. Do každého kusa mäsa urobíme nožom 2 zárezy a do každého zárezu vložíme 1 strúčik cesnaku a 1 bobkový list. Našpikované mäso poriadne osolíme a okoreníme. Do rozpáleného hrnca dáme 2 lyžice bravčovej masti a mäso opečieme zo všetkých strán do zlatohneda. Potom prisypeme trstinový cukor, ktorý skaramelizujeme. Mäso zalejeme balsamicom a počkáme, kým sa trochu odparí (asi 1 minútu). Následne mäso podlejeme polovicou vývaru, prikryjeme a za pravidelného podlievania vývarom pomaly dusíme asi 45 minút, kým mäso úplne nezmäkne. Hotové mäso preložíme na tanier. Do omáčky pridáme lyžicu masla a necháme chvíľu variť, aby omáčka zhustla.
Restovaná brokolica
Brokolicu rozdelíme na ružičky a necháme chvíľu odležať v studenej vode, aby sa vyplavili nečistoty. Potom ju scedíme a varíme v osolenej vriacej vode 5 – 7 minút do polomäkka. Uvarenú brokolicu scedíme a pokvapkáme olivovým olejom. 5 strúčikov cesnaku rozpučíme čepeľou noža a nakrájame nadrobno. Cesnak krátko opražíme na panvici na olivovom oleji. Potom pridáme uvarenú brokolicu, osolíme, okoreníme a chvíľu spolu restujeme.
SERVÍROVANIE
Na tanier poukladáme ružičky brokolice. Mäso nakrájame alebo natrháme na menšie kusy a položíme na brokolicu. Celé polejeme pripravenou omáčkou. Na záver pokvapkáme olivovým olejom.